Muzeul de Artă Constanța
GRĂDINI MISTERIOASE
Vadim CREȚU
Vernisaj: Joi, 18 Aprilie 2019, orele 16:00
Expoziția își propune să pună în valoare aspecte ale artei contemporane românești prin operele lui Vadim Crețu, pictor, fost student al lui Ștefan Câlția care i-a devenit ulterior nu doar coleg, ci și prieten.
Expunerea lucrărilor de pictură ale lui Vadim Crețu într-un muzeu, realizate în tehnica ulei pe pânză, pe dimensiuni medii și mari, devine o oportunitate de familiarizare a publicului iubitor de artă din oraşul sau zona respectivă cu practica artistică a unuia dintre reprezentanții acelui segment al scenei de artă românești alcătuit din artiști formați fie în perioada imediat premergătoare revoluției din 1989, fie în decada următoare.
Vadim Crețu este un pictor care nu neagă aportul predecesorilor săi la evoluţia picturii ca gen artistic, se foloseşte de cunoştinţele deprinse în anii de studiu şi încearcă să-şi fundamenteze propriul demers pe baze solide, apelând la resursele inepuizabile ale realităţii înconjurătoare, considerând natura singura instanţă legiuitoare. Deşi, poate fi considerat un tradiţionalist la nivel formal, noutatea demersului său constă în asumarea și reinterpretarea rigorilor tradiției moderniste într-un context al artei contemporane care a renunțat, în bună măsură, să se mai raporteze la ele. Pendulând între impresie şi expresie, creaţiile sale sunt construite, indiferent de genul abordat, asemeni unor portrete.
Natura este mediul în care Vadim Crețu se simte cel mai bine şi, de aceea, devine principala sursă de inspiraţie pentru creaţiile sale, influenţându-i practica picturală printr-o multitudine de forme şi de subiecte. Oscilând între impresia provocată de lucrul ce se oferă privirii şi expresia acestuia pe pânză, demersul plin de rigoare al artistului încearcă să îmblânzească tensiunea ce se naște între cele două.
Uimit în faţa frumuseţii şi diversităţii lumii vizibile, pictorul regăseşte bucuria şi inocenţa copilului dornic să le împărtăşească tuturor revelațiile sale. Fiind un pictor
de atmosferă, artistul este fascinat de echilibrul perfect al elementelor din natură, dar şi de rafinamentul acordurilor de lumină şi culoare. Ceea ce-l diferenţiază de alţi peisagişti ai generaţiei sale este poezia luminii calde, mediteraneene, care impresionează privitorul prin strălucirea ei.
Umanismul artistului Vadim Creţu, exprimat prin intermediul sentimentelor şi trăirilor sale, se regăseşte în modalitățile de selecție și compunere a peisajelor pe care le pictează. Grădinile devin pentru el o evadare din societate, dar şi un mijloc de-a se regăsi ca individ. Solitar din fire, pictorul se refugiază într-o lume pe care o consideră ideală, plină de frumuseţe, linişte şi echilibru, perturbată doar de subtile, dar intense contraste cromatice, care subliniază prezenţa unor elemente vegetale, antropogene sau a unor efecte de lumină care conferă specificitate acestor locuri paradisiace.
Spirit deschis către diverse aspecte ale realității și ale cunoașterii, dar şi un tradiţionalist în adevăratul sens al cuvântului, artistul plastic nu poate fi înregimentat în nici un şablon stilistic, ci se conturează mai degrabă ca un pictor solitar, conştient de propria sa valoare, dar incapabil să se identifice cu tiparele impuse de societatea contemporană. Reinventându-se în permanenţă, pictorul caută în proximitatea sa acele subiecte care, stimulându-i imaginaţia, îl determină să găsească esenţa lucrurilor dincolo de banalitatea formelor acesteia, şi să le recompună într-o nouă sintaxă determinată atât de legile vizualităţii, cât şi de raportarea afectivă şi intelectuală a artistului la subiectul ales.
Vadim Creţu consideră că în orice lucru stă ascuns un mister, iar menirea operei de artă este aceea de a revela o parte din acest mister privitorului.
Proiectul expozițional pornește de la structura, conceptul și designul spațiului dedicat expoziţiilor temporare din muzeu, destul de ofertant, spațios și luminos, compus din câteva săli, care respectă normele de conservare a bunurilor culturale artistice. Proiectul se conturează în jurul lucrărilor pe care Vadim Crețu le-a realizat în decursul ultimilor ani (2016-2018).
Organizatorii expoziției vor colabora cu artistul privind panotarea lucrărilor pentru realizarea unei prezentări adecvate stilistic, estetic și conceptual.
Expoziția va cuprinde aproximativ 30 lucrări de pictură cu același subiect dar compozițional structurate diferit. Având în vedere ca artistul va expune pentru prima data în acest spaţiu, pentru informarea publicului vizitator, propunem ca la intrarea în expoziție să fie prezentate: Autoportretul (ulei pe pânză) alături de biografia artistului (bilingv română/engleză). În sălile expoziționale propunem etalarea cronologică și stilistică, dar și tematică pe zone a picturilor, conform denumirilor acestora: peisaje din Franța, Italia, Romania – Șona, precum și colțuri stranii, ciudate din diverse grădini.
VADIM CREŢU – autobiografie
A crea – în cazul meu a picta – este un dar divin fără de care nu aș exista.
Vadim Creţu (9 martie 1970), artist plastic – pictor, membru U.A.P. (Uniunea Artiştilor Plastici din România) din 1997. Absolvent al Academiei de Arte din București în anul 1996, Facultatea de Arte Plastice (specializarea pictură), la clasa maestrului Ştefan Câlţia, care avea să-mi devină cu timpul coleg de breaslă dar și cel mai bun și frumos prieten. Mă consider un om norocos pentru că ce mi-am dorit de mic să devin am devenit, îndrumat de profesori excepționali care m-au înțeles și mi-au dat aripi să zbor.
După terminarea Liceului de Artă din Chișinău în 1989, unicul din țară, am avut norocul (odată cu deschiderea graniței între Basarabia și România) să ajung la Academia de Arte din București, dorindu-mi din tot sufletul să urmez școala lui Brâncuși, chiar înscriindu-mă la sculptură. Soarta însă a făcut să-l cunosc pe profesorul Ștefan Câlția – anul 1 general, care m-a făcut să înțeleg și să aleg pictura pentru continuarea studiilor.
După terminarea facultății, am rămas o perioada scurta (1996 – 1998) preparator la Institutul de Artă din București, Facultatea Foto – Video, apoi asistent la Institutul „Spiru Haret”, catedra – arhitectură, unde am considerat că nu mi-e locul și am optat să fiu artist liber profesionist. Am colaborat din 1998 până astăzi cu Galeria Van Rijn din Paris. Am pictat atât pentru sufletul meu cât și la comanda, realizând portrete și diferite compoziții de mari și mici dimensiuni, care astăzi se află în diferite colecții private (Colecţia Regală Română, Bucureşti și Elveția, Colecția Mănăstirii Vatopedi – Muntele Athos din Grecia – 12 portrete, Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Constanța, Colecția Universității de Arte din Bucureşti, Colecția Universității de Vest din Timișoara, Colecția Edgar Nicolau, Rheinfelden din Elveţia, Colecția Cristian Dumitrescu din București, Colecția fam. Dogaru din Ploiești, Colecția Residence Adagio de la Cannes / Monte Carlo/Paris, Colecția Club Med Valmorel din Franța, Colecția Club Med Paris din Franța etc.).
Am participat anual la expoziții de grup în țară, dar și la câteva personale, cele mai recente fiind: 2011 – Expoziția celor 5, intitulată Culorile Istanbulului, Muzeul Municipiului București și ICR din Istanbul; 2016 – Expoziția personala Hortus conclusus, Galeriile Carol, Bd. Carol nr. 59, București; 2017 – Bienala Internațională de pictură, Chișinău, V-a ediţie și 2018 – Expoziția Adânc în inima grădinii, Vadim Cretu & Wagner Arte, Qreator by IQOS, București.
Încă din facultate, în anul 1995, am beneficiat de Bursa „LION CLUB” de la Institutul de Arhitectură din Darmstadt – Germania, unde am participat la o expoziție de grup, iar în 2017 mi s-a acordat Diploma de Excelență a Ministerului Culturii al Republicii Moldova pentru participarea la Bienala Internațională de pictură, Chișinău, a V-a ediţie, 2017, cu Peisaj – Chișinău.

Recent Comments