Caravana Docuart se reîntoarce la Constanța în perioada 17-18 aprilie, la Centrul multifuncțional educativ pentru tineret ”Jean Constantin” (CMEPTJC) cu șase producții premiate în cadrul festivalului de film documentar, București Docuart Fest.

Programul caravanei începe miercuri, 17 aprilie, de la ora 18:00 cu Tatăl meu, Imre (r. Andreea Știliuc) – documentarea cazului unui fotograf comparat cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, ale cărui creații sunt însă necunoscute publicului larg. Imre Kinszki este o victimă a Holocaustului, iar parcursul său se face cunoscut prin ajutorul fiicei sale, Judit, supravieţuitoare a tragediei. De la ora 18:45, continuăm cu documentarul lui Marius Iacob, premiat pentru cea mai bună imagine: Eu sunt Hercule – pătrunderea cinematografică într-un spaţiu inovator și căutarea sinelui într-o atmosferă ce aduce aminte de Antichitate, toate reunite într-o prezentare actuală a stațiunii balneoclimatice Băile Herculane.

Seara se încheie cu o proiecție specială de la ora 20:00: Brașov 1987. Doi ani prea devreme. Documentarea cinematografică semnată de Liviu Tofan ajunge în atenția publicului constănțean cu un caz istoric inedit, rar expus în produsele media contemporane care vorbesc despre Revoluție și antecedentele sale. Un prolog pentru revoluţia ce avea să se întâmple în 1989, noiembrie 1987 a adus cea mai mare mișcare de protest în istoria comunismului român. După repetate tăieri de salarii, oamenii din Brașov au ieșit în stradă, în număr estimat de 10.000, și au strigat pentru prima dată Jos Ceaușescu. 

A doua zi de proiecții debutează cu un documentar dedicat clădirilor abandonate din Transilvania. Obiectele uitate păstrează încă memoriile trecutului, fără a se ști pentru cât timp. Dar pentru timpul rămas, József László oferă o perspectivă inedită în Spații abandonate, onorată cu premiul pentru cel mai bun montaj, în cadrul Docuart Fest 2018.

În continuarea sa, de la ora 19:00, va fi proiectat filmul câștigător al marelui trofeu Docuart Fest 2018, Nunta anului, în regia lui Bán József. Filmul urmărește un soi de ciclicitate a oamenilor întorși în țară de la muncă din străinătate. O buna parte dintre ei, în august, se întorc acasă. Vorbesc despre bani, vise și viaţă în Europa de Vest. La finalul proiecției, regizorul va fi prezent în sală pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri cu cinefilii prezenți în sală (Q&A).

Ultima proiecție a caravanei începe la ora 20:15 și vă aduce filmul premiat pentru cea mai bună regie la Docuart Fest, declarat cel mai bun documentar la Gopo: Caisă (r: Alexandru Mavrodineanu) despre Maestrul Dobre, un veteran de box trădat de sportivul pe care l-a ajutat să devină campion mondial, și Caisă, noul său discipol în care învață să capete încredere.

Caravana Docuart sprijină sectorul cultural și face accesibile produse cinematografice românești în orașe în care cinema-ul nu există ca obicei cotidian ori ca spațiu fizic. Acest proiect creează dialog în comunitate, educă și informează.

Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).

Intrarea în lumea documentarului este liberă!

caravana.docuart.ro