Centrul Artelor Vizuale Multimedia are plăcerea de a vă invita la deschiderea expoziției personale a lui Laurian Popa „Disfuncțional”, vineri, 15 martie, la 7 p. m.

Seria de lucrări prezentată în expoziția „Disfuncțional” curatoriată de Dan Lazea pornește de la utilizarea provocatoare a obiectelor banale extrase din rutina cotidiană. În procesul de translare pe suprafața pânzei, obiectele sunt manipulate, distorsionate, dislocate din contextul familiar. Dacă uneori formele abia sugerează o asemănare cu obiectele reale, propunând o suită de scenarii în care familiarul devine ambiguu, alteori, acestea rețin identitatea subiecților, dar participă la construirea unor cadre domestice dezolante. În cadrul acestor environmenturi, principiul activării obiectelor nu mai este utilizarea, ci angrenarea într-o mișcare haotică, neliniștitoare.

Recursul la obiecte cotidiene, private de calitatea lor principală – funcționalitatea, se extinde și în mediul digital, în proiectele de animație ale lui Laurian Popa. Spectatorului i se propune, astfel, un exercițiu de reflecție asupra coerenței acestei lumi, înaintându-se ipoteza potrivit căreia proiectăm sens acolo unde nu este decât o aglomerare de obiecte. Laurian Popa construiește un univers domestic hipnotizant, gata oricând să se scufunde în nisipurile mișcătoare ale uitării, asemenea lumii locuitorilor din Macondo, oraș imaginat de García Márquez, care, loviți de o boală ciudată a memoriei, au început a nu-și mai aminti denumirile și funcțiile obiectelor care-i înconjurau.

Laurian Popa (n. 1980) trăiește și lucrează în Arad. Laurian a absolvit Departamentul de Pictură din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, unde a studiat sub îndrumarea artistului Constantin Flondor. Lucrările sale se situează la granița dintre figurativ și abstracție, explorând posibilitățile rezultate din suprapunerea celor două registre.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 15 martie – 10 aprilie, în intervalul 13:00 – 16:00.