Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Filarmonica Națională ”Serghei Lunchievici” din Chișinău  organizează    Expoziția de pictură ” Punți”  a artistului plastic Ala Leancă-Lupu. Vernisajul expoziţiei va avea loc pe data de 16  martie   2019, ora 16.00,  la Galeria Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchievici” din Chişinău.

Proiectul  de promovare a artelor plastice românești, a fost lansat de ICR Chișinău, în colaborare cu Filarmonica Națională în anul 2016, când au fost realizate expozițiile tânărului sculptor ieșean Vlad Babcinețchi și cea a pictorului Anatol Lazarev.   De asemenea, Pe parcursul anului 2017 au fost organizate 5 expoziţii de pictură ale artistilor plasici: Florentin Leancă, Anatol Danilișin, Eleonora Romanescu, Elvira Voloșin-Cemortan şi Sergiu Galben. În 2018, a fost vernisată expoziţia tinerilor artişti plastici Radu Negru şi Victor Frimu, Dumitru Balica și Pavel Obreja, a pictorului Ion Jabinschi și  a pictorilor participanți la Simpozionul Butuceni 2018Colinele nemuririi, iar în ianuarie 2019 expoziția artistului plastic Valeriu Jabinschi.

Alina Lupu-Leancă este un  cunoscut designer  și artist  plastic din Republica Moldova. Absolventă a Şcolii de Arte Plastice pentru copii, orașul, Floreşti, a Colegiului Republican de Arte Plastice “A. Plămădeală”, Chişinău, a Institutului de Arte, Facultatea Arte Plastice, Catedra Design Vestimentar (AMTAP). Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. A activat în calitate de lector la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chişinău, obţinând aici calificarea de lector superior. În prezent, activează în calitate de lector superior la Universitatea Tehnică a Moldovei. A activat in calitate de designer vestimentar la Salonul de Modă „Feodora”, având ca scop crearea vestimentară pret-a-porte, produse unicat. A proiectat şi efectuat colecţia de gală pentru salonul Academica, la concertul Irinei PonarovskaiaDe semenea, a realizat costume de scenă pentru V. Bucun, R. Dolgan, I. Bivol, etc. Alina Lupu-Leancă este cofondator al expoziției bienale “Creatori şi tendinţe”. Este autorul costumaţiei de scenă pentru Natalia Barbu şi echipa ei in cadrul concursului international Eurovision, Suedia. De asemenea, este participantă la diverse evenimente ce includ tematica designului vestimentar: la Festivalul Internaţional de Modă, Chişinău, unde a fost premiată cu locul I şi nominalizată ca designerul anului, Gala costumului teatral la deschiderea Centrului de Artă “Coliseum”, Chişinău, Simpozionul Internaţional de Artă Textilă (ATEX), Centrul Expoziţional C. Brancuşi, prezentare de modă cu ocazia aniversării a X-a a teatrului de modă “Prestij”, prezentări de modă la clubul „Caracatiţa” şi „Star Trek”, Expoziţia “Absolvenţi ai instituţiilor de artă din Chişinău”, Expoziţia internaţională specializată „Black Sea Letex”, zilele modei „ArtPodium”, „Fashion Club”, prezentare de modă la Centrul BMW, Chişinău, Bienala de arte decorative, Centrul Expoziţional C. Brancuşi etc

Durata expoziției : 16.03.2019 – 10.04.2019

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău