Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona (Rua de Barão 10, Alfama) va găzdui, în perioada 14 martie – 3 mai 2019, expoziţia Hanuman a artistului Mircea Muntenescu. Vernisajul va avea loc în data de 14 martie, ora 19.00, în prezența artistului și a domnului Fernando Couto e Santos, eseist și cronicar literar.

„Poet desăvârșit, Mircea Muntenescu dorește să omagieze aportul cultural și estetic adus de Imperiul Portughez în secolul al XVI-lea prin colonizarea Indiei, națiune plină de profunzime ce i-a relevat artistului calea demersului său. Artistul se întoarce la începuturile societății indiene, cea mai veche cultură a lumii, pentru a descoperi rădăcina conexiunii omului cu natura, cu spațiul în care acesta trăiește, visează și se dezvoltă, redeschizând astfel problematici propuse de Mircea Eliade, Claude Lévi-Strauss sau René Guénon.“ (Ioana Iulia Șerban)

„Veșnic nemulțumit de sine, având acea autoironie pe care artistii adevărați o păstrează toată viața ca pe un bun de preț, maniac până la perfecțiune cu propiile imagini pe care le construiește pe colile albe, care i-au umplut viața, purtător in sânge de reverii cromatice și de linii frânte cu mare știință, Mircea Muntenescu nu e mai mult decât Mircea Muntenescu, adică meșteșugarul care sfințește albul pur al suprafețelor goale cu privirea și mâna, născând compoziții cu oameni și animale, făcând din aerul mișcător un cadru îmblânzit de ocruri și pete fumurii. Când îi ai în față lucrările lui, întri într-o lume ce te spală de imperfecțiuni, de vulgarități și de urăciune. Mircea Muntenescu dezvăluie prin desen acea frumusețe care te sperie cu magia ei.“ (Iolanda Malamen)

Mircea Muntenescu s-a născut în anul 1951, la Bucureşti. A absolvit Liceul Tonitza (în 1969) și Academia de Arte din București (1974). A debutat alături de Sorin Dumitrescu, Şerban Gabrea, Marin Gherasim şi Horia Bernea, cu expoziţia Arta și natura, în 1976. A obţinut Premiul Atelierului 35 în anul 1976. A fost colaborator al Revistei Secolul XX, în 1978 şi 1979. În anul 1980 a devenit membru UAP. În 1982 a participat la JUGENDTRIENNALE, la Nuremberg. Tot în 1982 a plecat pentru o documentare în artă, în Siberia. În anii optzeci s-a exprimat mai ales prin design grafic, creând ilustraţii de carte pentru copii pentru care a fost și premiat. În 1990 a beneficiat de o bursă la Paris, iar în 1991, statul italian i-a oferit o bursă de studiu la Veneția. A avut expoziții personale la Accademia di Romania, la Roma, în anul 2003, iar în 2004 a participat la o expoziţie organizată de M.N.A.C. în Spania. În anul 2008 a devenit doctor în arte vizuale-estetică, sub îndrumarea lui Gheorghe Achiţei. În anul 2017, a avut expoziţie personală la ARCUB, Bucureşti, iar în același an, a primit Premiul pentru grafică, pentru întreaga activitate, acordat de UAP.