Deschiderea expoziției temporare „Identitate națională, eleganță și vestimentație la românii din Brașov (1700-1939)”

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în parteneriat cu Societatea Junilor Brașovecheni și Asociația Șcheii Brașovului anunță deschiderea expoziției „Identitate națională, eleganță și vestimentație la românii din Brașov (1700-1939)”.

Vernisajul va avea loc joi, 7 martie 2018, începând cu ora 17ꓽ00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București, Sala Lapidarium.

Expoziția aduce în atenția publicului un aspect însemnat al luptei românilor brașoveni pentru drepturi naționale, și anume asumarea și etalarea în plan public a apartenenței la națiunea română prin intermediul unor însemne și simboluri naționale, militare și regale cu care își decorau hainele de sărbătoare (tricolor, deviza regală, monograma lui Carol I).

În cadrul expoziției vizitatorii vor descoperi portul de sărbătoare al brașovenilor, așa-numitele haine românești, un port tradițional urban, unic în Transilvania, dar și costumul tradițional care a inspirat portul Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi, cămăși cusute cu simboluri ancestrale magice, decorate cu mii de fluturi de argint aurit (paiete).

Publicul care va vizita această expoziție va avea ocazia de a admira manechine îmbrăcate în frumosul costum tradițional din Brașov, în port de călușeri sau de June Național Alb, ori de June Roșior. Unele dintre manechine poartă ținute de mirese și domnițe, demne de prințesele din vremuri de mult apuse cu haine din cel mai ales brocart, cusute cu fir de argint și  cu cingători cu paftale masive din argint aurit.

Proiectul expozițional tratează atât codul vestimentar al vechii comunități românești din Brașov, cât și legăturile pe care românii din Brașov și Junii Brașovului le-au avut cu Casa Regală în anii 1906-1948.

Cu această ocazie, vizitatorii se vor bucura de un moment artistic deosebit – ROMANA, unul dintre jocurile naționale de la 1849-1850, primul dans de salon al românilor din zona Brașovului, interpretat de Ansamblul Folcloric „Măgura Codlei”.

Expoziția va fi deschisă la sediul muzeului în perioada 7 martie – 1 mai 2019.