12-22.03.2019
Expoziția Inside II desăvârșește o etapă conceptuală din parcursul artistic al Dianei Tudose, având ca temă principală simbolistica lupului. Animalul, prezent în expozițiile trecute „Pe negru”, „Nucul”, sau cea mai recentă, „Faust”, este reluat acum ca pretext pentru a defini construcția umană, alter ego-ul. Lupul devine în cazul de față gardian și, în același timp, obsesie.
În lucrarea „Dealul”, prima dintre cele trei prezentate în expoziție, lupul străbate cele 4 orizonturi cardinale, și caută; caută neîncetat, această căutare devenind în cele din urmă un scop în sine, așternut pe pânză cu tușe de o dinamică grăitoare.
Lucrarea „Între” reprezintă autoportretul artistei. Lupii, așezați de o parte și de cealaltă a corpului uman, nu semnifică, așa cum ne-am aștepta, forța angelică și demonică exercitată asupra individului, ci amândoi au rolul de protectori ai omului. Morala este una relativ simplă: “lupul rău” și „lupul bun” pot fi domesticiți atâta vreme cât îi hrănești corespunzător.
Copacul” este cel care conferă echilibru între cele trei lucrări. El se ramifică în constelații și este liantul între cer și pământ, legătura între conceptual și material. Copacul este o formă geometrizată și fragmentată, un fractal care reprezintă calea de magică transcendere de la material la spiritual.
Lucrările din expoziție au fost executate cu o precizie matematică organică, pe acest pilon construindu-se simboluri complexe, de la dantela fină ce urcă pe picioarele fetei, la coada dreaptă, în semn de luptă, a lupului alfa din lucrarea „Dealul”, la miile de puncte ce împreună constituie constelațiile din lucrarea „Copacul”.
Pe data de 21.03.2019, expoziția Inside II din spațiul Kube Musette va deveni un cadru de manifestare pentru artista Irinel Anghel ce va realiza un performance inspirat de lucrările Dianei Tudose.
De-a lungul anilor, lucrările Dianei Tudose au fost găzduite de galerii și muzee independente din Polonia, Luxembourg, Rusia, Moldova și România.
Artista (n. 1988) este câstigătoarea Premiului Mare din cadrul Bienalei Internaţionale de Pictură Chişinău 2011, Republica Moldova, iar în 2014 i s-a acordat Bursa Teodor Moraru în cadrul Simpozionului Teodor Moraru, România. În momentul de faţă, Diana este doctorandă în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, secţia Pictură.
Expoziție îngrijită de Ioana Mîţu
Recent Comments