Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează, în cadrul seriei de conferințe publice „Historia Viva”, o nouă prelegere cu titlul „Proclamarea Unirii. O pictură emblematică și personajele sale”, prezentată de dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct al MNIR.

Evenimentul va avea loc joi, 28 februarie 2019, cu începere de la ora 11:00, la sediul MNIR, în Sala Lapidarium, unde este expus tabloul.

„Proclamarea Unirii” este, fără îndoială, una dintre cele mai reprezentative creații plastice care au ca subiect Unirea Principatelor Române din 1859. O întrebare care a fost deseori auzită, mai ales atunci când tabloul a fost expus cu diferite ocazii, a fost cea legată de identitatea personajelor din pictura realizată de Theodor Aman în anul 1861. Profitând și de faptul că lucrarea a trecut printr-un proces laborios de restaurare, care a luminat, la propriu, pictura și a readus la viață personajele, am considerat că se impune o încercare de identificare a acestora. Rezultatele acestei încercări vor fi prezentate celor prezenți la evenimentul din 28 februarie 2019.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.