Inspirându-se direct din legăturile artistice profunde care există între Franța și România, ARTA CONVERGENȚELOR  este un eveniment prezentat de Institutul Cultural Român de la Paris, în parteneriat Universitatea Naționale de Arte din București (UNArte). Obiectivul său? Ilustrarea modalităţilor de comunicare actuale cu ajutorul imaginii corpului uman, evidențierea legăturilor care unesc creaţia de modă cu alte domenii creative.

Într-o perioadă marcată de aniversări și mari evenimente (Centenarul creării României moderne, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene), dar și în cadrul Sezonului România-Franța 2019, studenții și profesorii departamentului de modă UNArte celebrează, momentele-cheie care au permis integrarea unor influențe europene diverse în cultura română, încercând să capteze astfel spiritul acestor timpuri. Este într-adevăr vorba despre o surprinzătoare diversitate de stiluri care se exprimă prin creațiile lor: de la Dubuffet la Tzara, de la povestirile lui Eliade la portretele imperiale ale lui Napoleon și ale Josefinei, ţinutele arborează această bogăție a continentului asemeni unor simboluri.
Evenimentul se declină în două manifestări distincte: în primul rând, o expoziție care pune în valoare abordarea novatoare și reinterpretarea avangardei artistice de la începutul secolului XX de către tinerii creatori de modă.
Vor fi expuse creații vestimentare tributare spiritualității tipice românești, ţinute cu forme geometrice supradimensionate până la exces dar și obiecte decorative reimaginate într-o modalitate ludică. Scopul acestui demers este reinterpretarea și transpunerea, prin intermediul hainelor, atât a pictorilor moderni cât și a textelor fondatorilor dadaismului, suprarealismului și teatrului absurdului (Tzara, Breton, Ionescu…).
Al doilea moment al Artei convergenţelor este o prezentare de modă care va avea loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague. Vor fi prezentate șapte colecții unice și tot atâtea scurt metraje – ecou al operelor marilor artiști moderni francezi și români, cum ar fi Dubuffet, Eliade sau Matisse. Intr-adevăr, creatorii acestei prezentări consideră că inovațiile proprii stilismului din modă pot fi direct corelate cu postmodernismul; de aceea astăzi cei care consideră moda ca o artă de sine stătătoare sunt din ce în ce mai numeroși.
O artă transpusă pe om, care îmbogățește expresivitatea ţinutelor graţie limbajului corporal și care propune multiple referințe la experiențe interdisciplinare cum ar fi spectacolele performative sau “wearable art”: iată ceea ce propun cu brio studenții de la UNarte, prin creațiile lor care utilizează volume, forme și acorduri cromatice pentru a crea compoziții inspirate de legăturile profunde și influențele culturale care există între România și Franța.

Expoziție: Din 21 februarie în 18 martie 2019. Vernisaj în 20 februarie, de la 19h30-21h30. Galeria Macadam a Institutului Cultural Român, 1 rue de l’Exposition, 75007 Paris.
Defilare de modă: 22 februarie 2019, la 19h30, Hôtel de Béhague.
Ambasada României în Franța. 123 Rue St Dominique, 75007 Paris.