O nouă conferință Historia Viva Castrul și băile romane de la Mălăiești. Un proiect de cercetare în curs de finalizare, un monument pe lista tentativă UNESCO

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează, în cadrul seriei de conferințe publice „Historia Viva”, o nouă prelegere cu titlul „Castrul și băile romane de la Mălăiești. Un proiect de cercetare în curs de finalizare, un monument pe lista tentativă UNESCO”, prezentată de dr. Ovidiu Ţentea – arheolog în cadrul MNIR și responsabil științific al sitului arheologic.

Evenimentul va avea loc joi, 7 februarie 2019, cu începere de la ora 11:00, la sediul MNIR, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul se va face prin intrarea B a muzeului, situată în Strada Poștei.

 Conferința are ca temă prezentarea rezultatelor săpăturilor arheologice din castrul și băile romane descoperite la Mălăiești, jud. Prahova.

Proiectul de cercetare s-a derulat în două etape, între anii 2011 -2015, respectiv 2015 – 2017 și a fost rezultatul colaborării dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Potrivit lui Ovidiu Țentea, situl arheologic de la Mălăiești are o valoare științifică excepțională, dar și turistică. Importanța științifică este cu totul deosebită și se datorează posibilității de a data exact stăpânirea romană asupra acestui teritoriu extracarpatic pentru o scurtă perioadă de timp. Astfel, pe baza descoperirilor din castrul de la Mălăiești s-au putut recupera date relevante privind o serie de artefacte cu putere de datare (numeroase monede, amfore, sticlă și ceramică) și s-au înregistrat în detaliu aspecte tehnice de construcție care vor putea constitui termeni de referință pentru studiul epocii romane la nivel internațional.

Situl a oferit posibilitatea studiului comparativ a două clădiri cu funcții diferite – o tabără militară fortificată și vestigiile unor băi romane, evidențiind o serie de detalii din viața de zi cu zi a soldaților romani dintr-o centuria

Valoarea turistică a sitului rezultă atât din conservarea surprinzător de bună a băilor romane, cât și a peisajului cultural cu totul aparte oferit de amplasarea acestui castru. O vizită aici i-ar aduce turistului interesat, pe lângă o cunoaștere aprofundată asupra unor detalii ale civilizației romane provinciale și posibilitatea de a primi informații importante referitoare la alte epoci, precum dealul pe care a fost descoperit emblematicul coif de aur de la Poiana Coțofenești, locul de amplasare al cetății dacice de la Gura Vitioarei sau a peisajului arealului în care a fost descoperit tezaurul dacic de la Coada Malului.

Situl a atras atenția UNESCO, care intenționează să-l includă în lista Patrimoniului Mondial.

Publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail pr.mnir@gmail.com. Accesuleste gratuit în limita locurilor disponibile.