Cum privim lucrurile

24 ianuarie – 23 februarie 2019
Vernisaj: 24 ianuarie 2019, 19.00

Atelier 030202
Str. Sf. Vineri nr. 11 bucurești
 
Artiști: Beate Hecher & Markus Keim (AT), Cătălin Burcea (RO), Ivelina Ivanova (BG)
Curator: Răzvan Ion

 
Contextul ne face diferiți și determină modul în care ne privim ca națiune, ca entitate, ca persoană.
 
Viețile noastre sunt modelate de felul în care privim lucrurile. Nu vedem lumea printr-o sticlă transparentă, ci mai degrabă printr-un vitraliu. Părțile colorate, incluzând textura și aranjamentul lor, sunt generate de experiențele vieții noastre. Ne construim concepte de bază despre noi înșine, despre ceea ce apreciem și despre cum ar trebui să ne raportăm la celelalte persoane. 
 
Artiștii, care își reprezintă țarile din care provin, scot în evidență caracteristicile fiecărei națiuni: Austria cu perseverența sa de a analiza realitatea, într-un mod tăcut, dar activ, în care procesul și rezultatul devin recognoscibile. România contemplând trecutul, pentru a înțelege mai bine cum ar trebui să-și construiască viitorul, ținând cont de diferitele momente ideologice din istoria țării. Bulgaria cu revoluția sa socială la nivel molecular, care își propune să ajungă la fiecare locuitor, precum și să genereze transformarea percepției asupra modului în care ar trebui construite noile căi de cooperare.
 
Uitându-ne la caracteristicile fiecărei națiuni, realizăm că împreună putem privi spre un viitor mai complex, spre structuri mai lucrative și devenim, totodată, conștienți de faptul că apropierea dintre națiuni nu mai este un țel, ci a devenit realitate. Ne aflăm aici și acum, deci aici și acum ar trebui să valorificăm tot ce avem noi mai bun – unii de la alții și de la noi înșine.
 
Perspectiva se referă la modul în care privim lucrurile. Artiștii ridică întrebări și în final începem să acceptăm noi posibile căi de a analiza lucrurile, de a construi noi perspective și de a ne remodela viitorul.
 
Punerea în scenă a acestui proiect expozițional, cu cele trei cabine de dimensiuni diferite, face în fapt o referire la Stonehenge și implicit la Anul European al Patrimoniului Cultural.

Expoziție organizată în cadrul Președinției Austriei la Consiliul UE de către Forumul Cultural Austriac și Ambasada Austriei.

Organizată de Austrian Cultural Forum, Austrian Embassy in Bucharest și Atelier 030202.

Partener: Teatrul de Comedie

Expoziție susținută în prima prezentare de către Raiffeisen Bank Romania.