Loc: Università degli studi di Napoli „Federico II”, Facoltà Di Architettura – Palazzo Gravina – l’Ambulacro della biblioteca, via Monteoliveto, 3, 80134 Napoli (IT)
Organizatori: Academia di Romania in Roma
Asociația Expose Architecture
Ministerul Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Timiș
Invitați: Colectivul TERRApia/Asociația REcult
Parteneri: Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timișoara
Camera de Comerț Italiană pentru România
Registrul Urbaniștilor din Romania – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest
Urbanize Hub
Cu patronajul Școlii de Restaurare „La Sapienza” din Roma
Perioada: 18 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019
Vernisaj: Marti, 18 decembrie 2018, l’Ambulacro della biblioteca, ora 14:00

Marți, 18 decembrie 2018, ora 14:00, Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Direcția pentru Cultură Timiș, Asociația Expose Architecture și Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timișoara, cu patronajul Școlii de specializare în restaurare „La Sapienza” din Roma, organizează expoziția de prezentare a proiectului Timișoara Premium Exposed City și a proiectului cultural „Despre pământ. Oamenii și casele lor din Banat”, o inițiativă a Asociației REcult și a colectivului TERRApia, sprijinită de Administrația Fondului Cultural Național, Consiliul Județean Timiș și Universitatea de Vest Timișoara care evidențiază, printr-o abordare contemporană, potențialul locuirii rurale.

Patrimoniul arhitectural românesc este o resursă culturală și identitară foarte generoasă, ce trebuie cultivată și pusă în valoare. Timișoara deține un număr impresionant de clădiri situate în zone istorice protejate sau de protecție (peste 14.000). Starea imobilelor este însă proastă și foarte proastă într-o proporție foarte mare: 90%.

În acest context, o provocare iminentă pentru oraș este titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, prilej pentru care, clădirile istorice trebuie pregătite (restaurate) pentru a putea fi admirate la adevărata lor valoare. Totodată, 2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural dă ocazia celor interesați de a aduce în atenția publicului problematici complexe legate de restaurare și intervențiile pe clădirile istorice.

Profitând de acest moment important, propunem un eveniment manifest, de informare și de sensibilizare a opiniei publice cu privire la bogăția valorică a clădirilor istorice din Timișoara și la stadiul precar de conservare al acestora. Scopul este semnalarea necesității de intervenție imediată și de coagulare a tuturor factorilor de decizie, în acest sens.

Timișoara Premium Exposed City are ca scop creșterea, până în 2021, a numărului de clădiri restaurate, crearea și promovarea pe termen lung a branding – ului de patrimoniu la nivel de oraș, cu impact regional, național și european. Concret, vizează identificarea unui număr de 20-30 de imobile din zonele istorice ale Timișoarei (Traian, Iosefin, Cetate), care vor fi promovate pentru a atrage investitori (finanțatori), în vederea restaurării lor.

Este vorba de acțiuni punctuale de tip parteneriat privat – privat (dar care replicate pe mai multe imobile primesc un impact la scară largă), între proprietarii imobilelor și finanțatori, cu susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu. Investitorii trebuie sa actioneze din propria convingere si cu dorinta de a contribui si a fi partasi in mod direct, intr-un moment in care orasul are nevoie sa-si pregateasca imaginea arhitecturala si urbanistica pentru intampinarea evenimentului TM 2021, prin readucerea fațadelor clădirilor din cartierelor istorice, la adevarata lor valoare.

Asociatia “Expose Architecture” este o asociaţie non-guvernamentală, non-profit, independentă, cu beneficiu public, înfiinţată în 8 martie 2011. Asociaţia oferă membrilor şi simpatizanţilor posibilitatea de a dezbate problematici şi de a face schimb de experiențe în scopul promovării identităţii culturale naţionale la nivel internaţional.

Scopul Asociaţiei Expose Architecture este susţinerea şi organizarea de activităţi menite să contribuie la dezvoltarea unei societăţi durabile prin Analizarea, Diagnosticarea şi Integrarea Sistemelor Arhitecturale şi de Urbanism.

Asociația REcult activează din 2010 în domeniul patrimoniului cultural urban și rural din România. Din 2015 și-a asumat, împreună cu colectivul TERRApia și cu partenerii săi, documentarea și promovarea patrimoniului rural din pământ, prin proiectul cultural Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat. Acesta se derulează sub forma unei campanii de conștientizare a potențialului locuirii rurale din pământ. În Anul European al Patrimoniului Cultural 2018, ne-am propus, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, a Consiliului Județan Timiș și a Universității de Vest din Timișoara, să transformăm casa din pământ din Banat, printr-o abordare contemporană, în element patrimonial reprezentativ pentru această regiune. În acest sens, am parcurs mai multe etape: cercetarea și documentarea patrimoniul material și imaterial din pământ, filmarea mărturiilor legate de arhitectura tradițională din pământ, identificarea meșterilor locali care încă mai știu cum se construiau odinioară casele în Banat și conceperea unor trasee culturale care includ acest tip de patrimoniu. Ca metode de promovare neconvenționale, pe lângă pagina proiectului de tip webdocumentary (http://desprepamant.ro/) și diverse evenimente, am diseminat 3 spoturi de susținere a patrimoniului din pământ, cu implicarea muzicienilor de la Subcarpați și de la Omul cu șobolani.

Principalul eveniment al campaniei noastre a fost ediția a doua a festivalului central și est-european al arhitecturii din pământ, Regio Earth, care a avut loc în ultima săptămână a lunii august la Buzad, comuna Bogda, în județul Timiș. Acesta a adunat 40 de oameni interesați de tehnicile cu pământ, din 11 țări, care au interacționat cu comunitatea și au lăsat în urmă un pavilion expozițional cu rol educativ în centrul satului. În cadrul festivalului, cu ajutorul a 16 formatori internaționali, 18 participanți au dobândit cunoștințe teoretice și practice despre tehnicile cu pământ (cărămidă nearsă, paiantă, vălătuci, tencuială, cuptor de copt pâinea), pe parcursul a mai multor ateliere de formare. Atât pavilionul, cât și școala veche a satului, pe care s-a intervenit cu o tencuială decorativă, au fost deschise publicului în cadrul festivalului Electroruga, organizat de partenerii noștri Essential Experience.

În prezent, pavilionul Regio Earth este gestionat ca expoziție permanentă de tehnici constructive locale de REcult și partenerii săi Primăria Bogda, Essential Development și Agenția de Promovare și Dezvoltare a Turismului Timiș, ca parte integrantă a strategiei de valorificare a potențialului Dealurilor Lipovei printr-un turism al experiențelor. Acesta va funcționa împreună cu școala veche a satului, care va fi transformată într-un spațiu muzeal alternativ. Casa din pământ este percepută, în urma campaniei din acest an, ca element reprezentativ al Banatului de câmpie și ca o componentă atractivă a acestui tip de turism al experiențelor.

Ediția a treia a festivalului de formare Regio Earth va avea loc anul viitor, în luna agust, în Serbia, în apropriere de Zrenjanin și va fi găzduită de Asociația Earth&Crafts, la Centrul internațional de arhitectură din pământ, a patra în Ungaria, în aceeași perioadă a anului 2020, găzduită de Sárkollektíva, urmând ca în 2021 festivalul să fie organizat în România, la Timișoara.

Co-finanțatori: Asociația Fondului Cultural Național (AFCN), Consiliul Județean Timiș (CJT), Universitatea de Vest din Timișoara (UVT)

Parteneri: Fundația Universitatea de Vest din Timișoara (FUVT), Institutul Național al Patrimoniului (INP), Essential Experience, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș (APDT), Sárkollektíva și Hungarian Strawbale Association (Ungaria), Fine Arts and Crafts Club (Serbia), Asociaţia Città della Terra Cruda (Italia), Institutul Francez România-Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timișoara, TVR Timișoara, Asociația În comunitate, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș, Fundația Comunitară Timișoara, Primăria comunei Bogda, Urban Incerc, Printpress, Fundația ETA2U.