– “Dacă totul este simultan fals și adevărat,
Cum poate fi sigur că eu nu sunt Tu?

Same Difference / Aceeași Diferență este un nou photobook cu text în limba engleză și traducere în limba română, realizat de fotograful și scriitorul scoțian-ganez, stabilit în București, Neal Gruer.

Imaginile au fost făcute în 2018 în aceeași zi în București, când două mari grupuri de oameni din extremități diferite ale spectrului social, politic și ideologic s-au adunat în imediata vecinătate din două motive complet diferite – Pride și mitingul PSD.

În timp ce cele două grupuri nu au interacționat în acea zi, evenimentele politice ulterioare din România (culminând cu un referendum pentru a schimba definiția constituțională a căsătoriei pentru a se aplica doar cuplurilor formate dintr-un bărbat și o femeie) au arătat că, chiar dacă problemele sociale par independente una de cealaltă, oamenii din spatele lor rămân în mod inextricabil legați.

În ciuda diferențelor aparente și asumate dintre cele două grupuri, prin compararea directă a imaginilor de la ambele evenimente, Same Difference / Aceeași Diferență încearcă să provoace cititorii cu privire la perspectivele lor; pentru a pune deoparte observațiile superficiale în favoarea unor întrebări mai profunde, care este “diferența”, ce reprezintă “aceeași”, “credința” și “adevărul”? În contextul actual al polarizării sociale, al “camerelor de ecouri” din presă și al reacțiilor sumbre la imaginile online, cartea oferă un răgaz de la perspectivele înguste și protejate cu care ne hrănim în mod obișnuit și evidențiază modul în care aceste puncte de vedere închise pierd adesea complexitatea și intrigile care se află sub reacțiile inițiale ale omului.

Same Difference / Aceeași Diferență este inițial disponibilă ca o primă ediție limitată de doar 107 exemplare semnate și numerotate. Auto-publicat de autor și tipărit de Fabrik în București, conține 64 de fotografii digitale, care nu au mai fost niciodată văzute, alături de pasaje narative și versuri scrise de Neal în limba engleză, cu traduceri în limba română de Cristina Ioana Pașalău. Design-ul cărții a fost creat în Scoția de către Hannah Taylor, deținătoare și editor al revistei She is Fierce. Alte detalii despre carte: 23cm x 15cm, 72 pagini, imprimare digitală pe hârtie mată 150gsm, ISBN 978-973-0-28198-9.

Alături de o expoziție de fotografii selectate din carte (tipărite în București de Fine Art Imaging), Same Difference / Aceeași Diferență va fi lansată duminică 16 decembrie 2018, între orele 18.00 și 20.30, la BOB Coffee Labdin București – locul unde prima fotografie din serie a fost făcută. Neal speră să lanseze o a doua ediție în Marea Britanie, la începutul anului 2019.

Neal Gruer (n.1985) fotografiază în primul rând în stil documentar, stradal și portretizări; folosind atât camere analogice, cât și digitale, în căutarea imaginilor sincere și a poeziei vizuale. Fost avocat, Neal a devenit cunoscut în anul 2016, când a ajuns în sferturile de finală ale competiției de televiziune la nivel european difuzată pe Sky Arts, Master of Photography. De atunci, lucrările sale au fost expuse în Italia și Londra și au fost prezentate în mai multe reviste. A venit să fotografieze Bucureștiul în martie 2017 și s-a mutat aici la scurt timp după aceea.