Expozitie Mihai Olos in cadrul atelierul lui Brâncuşi de la centrul Pompidou. Expozitia este deschisa zilnic intre 2PM si 6PM cu exceptia zilelor de joi. Intrarea este gratuita!
Commissaire : Mnam/Cci, D. Lemny, M. Gherghescu
Lucrările artistului maramureşean Mihai Olos vor fi expuse la Centrul Pompidou din Paris, în cadrul atelierului Brâncuşi. Evenimentul va marca inaugurarea oficială a Sezonului Cultural Româno-Francez. Expoziţia va fi vernisată în data de 27 noiembrie, în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron şi a miniştrilor Culturii din cele două ţări. Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 25 februarie 2019.
Mihai Olos, personalitate artistică marcantă a Maramureşului
Mihai Olos s-a născut în data de 26 februarie, în Ariniş (jud. Maramureş) şi a decedat în 22 februarie 2015 la Amoltern (Germania). Creaţia lui include lucrări de desen, pictură, sculptură şi artă digitală, în care se regăsesc şi elemente de experiment (happening).
Mihai Olos a absolvit primele şapte clase la şcoala din Ariniş. În 1953 a plecat în Baia Mare, unde s-a înscris la Liceul „Gheorghe Şincai”. Neavând drept la bursă, s-a întreţinut singur din meditaţii, iar în vacanţe a fost curier la ziarul local. După liceu a devenit învăţător suplinitor în Ţara Oaşului, zonă etnografică ce a lăsat o puternică amprentă asupra sa. În 1959 a plecat la Cluj şi s-a înscris la Institutul pedagogic pentru învăţători, după care s-a transferat la Institutul pedagogic de trei ani, secţia de Pictură.
După absolvire, între anii 1963-1968, Mihai Olos a fost profesor de desen la Şcoala Populară de Artă din Baia Mare, condusă de sculptorul Geza Vida, pictoriţa impresionistă Ligia Agricola şi graficianul Paul Erdos. Mihai Olos a avut în continuare o intensă activitate didactică, artistică, dar şi publicistică, frecventând cenaclurile din oraş şi judeţ.
Lucrări prezente în expoziţii şi colecţii din ţară şi străinătate
De-a lungul anilor, lucrările lui Mihai Olos au fost prezente în numeroase expoziţii pesonale şi de grup. Artistul maramureşean a expus, în ţară, în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Borşa, Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca sau Bucureşti. Operele lui Olos au făcut, de asemenea, înconjurul lumii, fiind expuse în Italia, Franţa, Grecia, Germania, Danemarca, Olanda, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Uniunea Sovietică, Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Slovenia, Austria, Elveţia, Anglia, Spania, Hong Kong şi China.
Lucrări semnate de Mihai Olos se regăsesc în colecţii internaţionale: Muzeul de Artă din Cracovia (Polonia), Muzeul Fuji Tokyo (Japonia), Muzeul Schloss Moyland (Germania) şi Samdani Art Centre (Bangladesh).
Între Occident şi Baia Mare
Remarcat în ţară încă de la primele sale expoziţii de critici importanţi, a călătorit mult în Occident, şi înainte de 1989, contactele lui cu personalităţi din alte ţări având ca efect supravegherea sa îndeaproape de către organele de securitate locale. Corespondenţa lui a fost cenzurată, iar convorbirile telefonice înregistrate şi transcrise. Mihai Olos a fost discreditat în ziarul local şi concediat de la Muzeul Judeţean în 1984, fiind nevoit să trăiască din realizarea de obiecte artizanale, pe care le vindea la magazinul Fondului Plastic din Baia Mare.
Revoluţia îl găseşte la Nijmegen (Olanda) unde pregătea o expoziţie cu picturi şi sculpturi în lemn. La întoarcerea în ţară a încercat să se implice în politică, alăturându-se prietenilor ca susţinător al reînviatului Partid Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat. Dezamăgit şi descurajat de evenimentele din ţară, Mihai Olos se decide să se stabilească în Germania. Nu a renunţat însă la cetăţenia română, păstrându-şi şi atelierul de la Colonia pictorilor din Baia Mare.
Recent Comments