NOIMA la Vienna Art Week 2018

HIDDEN PARADISE

Nume expoziție: Hidden Paradise

Adresa: Schleifmühlgasse 12-14, 1040 Viena, Austria

Spațiul expozițional: 12-14 contemporary

Vernisaj: 21/11/2018 ora 19.00

Durata: 21/11/2018 –  01/12/2018

Artiști invitați: Ciprian Bodea, Constantin Flondor, Cosmin Fruntes, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu

Curator: Denise Parizek

Invitat special: Ileana Pintilie / talk Q&A

Gen: artă contemporană, expoziție de grup

Hidden Paradise – Noima la Vienna Art Week 2018

Săptămâna trecută a avut loc în cadrul Vienna Art Week 2018 un nou eveniment propus de curatoarea Denise Parizek în spațiul de artă contemporană Schleifmühlgasse 12-14. Sub titulatura Hidden Paradise, au fost prezentate publicului proiecte personale ale artiștilor Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu – membri ai grupării NOIMA. În selecția expoziției au fost cuprinse și câteva lucrări invitate semnate de pictorul Constantin Flondor, lucrări martor aparținând mai multor perioade din activitatea sa (desene din 1967, fotografie și film still digital print – perioada Sigma).

Un alt invitat al Vienna Art Week și al serii a fost Ileana Pintilie, critic şi istoric de artă, care a prezentat activitatea grupărilor timișorene 111 și Sigma, în contextul anilor 1960 – 1980. După acest moment a avut loc un dialog cu membri grupării Noima și Ileana Pintilie, inițiat de curatoarea galeriei Denise Parizek. Întrebările au vizat conținuturile propuse de gruparea Noima în proiecte colective sau individuale, posibile legături cu grupările timișorene amintite și cu gruparea PROLOG, arta contemporană din Est și schimbările social-politice din ultimele decenii, măsura și felul în care artiștii Noima au perceput în viața și mai apoi în arta lor aceste schimbări. În cadrul acestui moment, din public, au intervenit voci pertinente prin datul propriei experiențe de viață în contextul social-politic adus în discuție. Au fost și întrebări și comentarii specializate venind din experiența curatorială în cazul lui Rainer Fuchs (Chief Curator, Deputy Director – Mumok, Viena) sau al Evei Badura-Triska (curator în cadrul aceluiași muzeu). Prezența unor reprezentanți ai echipei curatoriale de la Mumok în dialog cu Ileana Pintilie și Noima a fost și un prilej de a anunța expoziția Malerei mit Kalkül – Positionen der Neoavantgarde aus der mumok Sammlung, ce se deschide zilele acestea în instituția vieneză. În selecția acestei expoziții alături de Josef Albers, John Baldessari, Jim Dine, Dan Flavin, Yves Klein, Július Koller, Brice Marden, Agnes Martin, Larry Poons, Arnulf Rainer, Gerhard Richter sau Frank Stella, Rainer Fuchs a anunțat prezența lui Constantin Flondor, cu lucrări incluse de curând în colecția Mumok.

Așadar, deși Vienna Art Week s-a încheiat în 25 noiembrie, cei care vizitează Viena în aceste zile pot vizita atât expozițiile de excepție deschise în prezent în muzeele capitalei austriece, expoziții dedicate lui Bruegel sau Monet, selecția interesantă propusă de Mumok și nu în ultimul rând paradisul ascuns propus de Noima și Flondor la Schleifmühlgasse 12-14. Noima este prezentă în acest spațiu până în 1 decembrie. După această dată, Cosmin Frunteș și Sorin Scurtulescu rămân în Viena pentru a reprezenta gruparea într-un proiect colectiv internațional dedicat filosofului Wittgenstein ce va avea loc în 4 decembrie la Wittgenstein Haus. Noima va realiza în deschiderea proiectului o nouă acțiune (performance pictural colectiv) ce investighează convenții provizorii ale unei posibile gramatici colective. Acțiunea este intitulată REPORT și va fi realizată pornind de la un scenariu redactat de Andrei Rosetti (Deva).

https://2018.viennaartweek.at/en/program/eroeffnung-talk-hidden-paradise-verborgenes-paradies