Tabara Nationala de Sculptura Monumentala-Romania 100 s-a desfasurat la Ploiesti in perioada 1-31 octombrie, 2018 – prima editie.

Au participat sculptorii: Daniel Dan, Alfred Dumitriu, Maxim Dumitras, Bogdan Hojbota, Petre Mogosanu, Eugen Petri, Ion Zderciuc.

 

Text: Gabriela Petri

“Taie-le radacinile, acopera-le cerul, distruge-le traditiile, dezbina-i, fa-isa se rusineze de ceea ce sunt. Astfel nu vatrebui sa lupti pentru a-i cuceri, pentru ca, speriati de ceea ce vor fi devenit, te vor implora pe tine sa vii si sa-i salvezi de ei insisi.”
Sun Tzu sec. V i.HR.

Intr-o Europa in care suporterii se bat cu foc intre ei, (polonezii cu ungurii, nemtii cu croatii…) nu pot crede ca nu exista nationalism, de fapt un patriotism in care se incearca a se salva traditia, limba, patrimoniul, istoria. Acesta constituie o mica stavila in fata curentului care ne matura pe toti, toti vom fi in unduirea globalizarii in care nu mai contam. Fiecare se gaseste peste tot, goi spiritual, fire de praf pe valul istoriei.
In acest context globalizator si nationalist totodata, la Ploiesti se desfasoara prima editie a “Taberei Nationale de Sculptura Monumentala-Romania 100 – 2018”, un proiect initiat de asociatia culturala 24 PH Arte, cu sprijinul Primariei si Consiliului Local al Municipiului Ploiesti, in parteneriat cu Casa de Cultura I.L. Caragiale , U.A.P.Filiala Prahova, Teatrul Municipal `TomaCaragiu` si Filarmonica` Paul Constantinescu` Ploiesti

Eu si sotul meu, sculptorul Eugen Petri, ne-am zbatut, am insistat, am preset autoritatile inca din anii `98-`99. Primarii de atunci si pana acum au lansat multe promisiuni, toate vorbe fara acoperire. Eu, ca ploiesteanca, Eugen ca artist care a inflorit in activitatea sa profesionala, aici, pe meleaguri mirosind a petrol, am fost foarte mahniti ca nu reuseam sa spargem gheata cu o tabara de sculptura in orasul nostru de pe buletin. Eugen Petri este binecunoscut organizator a 10 editii a celei mai importante tabere de sculptura din sud-estul Europei, la Caransebes, organizator al taberelor de sculptura de la Busteni, Rawabi-Palestina, China..Iar la Ploiesti usile erau ferecate!
In cele din urma, dupa multe controverse, amendamente, taieri, retrageri proiectul a fost aprobat. Dam binemeritata recunostinta celor care au pus umarul la realizarea acestui deziderat. In afara de autoritati care ne-au sprijinit prin cadrul legal si financiar, multumim Asociatiei 24 PH Arte care s-a implicat cu toata puterea si a constituit locomotiva acestei actiuni.
Poate ca am reusit sa starnim interesul pentru arta monumentala si prin povestile-proiectiile pe care le-am facut (eu si Eugen) in cadrul cenaclurilor <de luni> ale asociatiei sus-amintite cu taberele, simpozioanele, locurile pe unde am colindat, in multe areale de pe fata acestui pamant. Incet, cu picatura chinezeasca, s-a infiripat un gand, care a crescut pana la faza de implinire.
Sigur, sunt si oameni care nu au viziune, perspectiva; aceia nici nu conteaza acum, in elanul celor care au VRUT.

Asadar, dupa o selectie riguroasa a aplicantilor pentru aceasta tabara de sculptura, conform cerintelor fiecarui proiect, au fost taiate si aduse blocurile de marmura de Ruschita, cel mai mare de 12,5 t, cel mai mic de 4,5 t. Totul a fost inedit in acest inceput, nu existau dotarile necesare, oamenii nu aveau experienta corespunzatoare si cine mai vazuse in Ploiesti fluturi albi de marmura masiva zburand si asezandu-se cuminti pe locul destinat devenirii intru sculpturi.
Artistii au inceput sa soseascainca din zori izilei de 1 octombrie, toti curiosi mai intai sa amusine piatra in care vor inflori creatiile lor.
Deschiderea oficiala in care ne-am cunoscut si ne-am angajat la un drum de o luna, sculptori, autoritati, angajati ai primariei, voluntari a avut loc in seara zilei de 1 octombrie 2018. Din dimineata zilei urmatoare au inceput cu adevarat sa forfoteasca la Parcul Municipal Vest, ciocane, dalti, masinarii de degrosat piatra, pentru: Daniel Dan, Alfred Dumitriu, Maxim Dumitras, Bogdan Hojbota, Petre Mogosanu, Eugen Petri, Ion Zderciuc, ultimul, cetatean roman din Republica Moldova.

Iata-ne increzatori in aces punct de start al unor sculpturi ce vor ramane vii peste multe veacuri. Acum, in anul Centenarului Marii Uniri!

O serie ampla de fotografii din timpul lucrarilor: