SPATIU INTACT vă invită la vernisajul expoziției grupului australian A Constructed World, The Atlas of the Unseen and Unspoken, în data de 31 octombrie, ora 19, la Centrul de Interes, strada Fabricii de Chibrituri, nr.9, Cluj-Napoca.

A Constructed World face o restructurare a modului în care suntem împreună într-o cunoaștere democratică care nu este ierarhică. Ea ne propune o democrație care nu a fost niciodată produsă sau atinsă. Fără idealism, propunerea lor sugerează o valoare materială de folosire pentru ceea ce noi toți am făcut, am spus, am gândit colectiv. Într-un grup. Paradoxal, acest loc public este cel mai ușor de atins atunci când indivizii își recunosc sau își percep propriile dorințe. Ceea-ce-oamenii-vor și ascultatul-altora produc un loc al alterității, iar o dată ce ajungem în acest loc, avem impresia că învățăm cunoașterea pentru a doua oară.

În felul acesta, A constructed World folosește democrația ca o platformă de locuit și găsește o valoare de întrebuințare pentru ceea ce este posibil, fără a folosi cunoașterea pentru a exclude opinii diferite, neformate sau ilizibile. Alteritatea devine materială și putem vedea mult mai bine unde se găsesc acțiunile și gândurile. Fiind receptivi la alte moduri de gândire, s-ar putea spune că diferite voci există chiar și înainte de a fi fost produse. Celălalt (persoană) este deja acceptat, are un loc și orice negociere poate fi văzută ca un efect a ceea ce se găsea deja acolo … În timp ce acest sistem este organizat în mod riguros, totul rămâne disponibil ca material (pentru gândire).

ATLASUL NEVĂZUTULUI ȘI NEROSTITULUI

Atlasul este o acumulare de materiale care urmăresc nevăzutul și nerostitul, ceea ce este ascuns și absent din discursurile proprii societății și culturii în sens larg. Unde căile care duc către anumite informații par a fi în mâinile celor puțini, care operează în ierarhii inaccesibile, A Constructed World caută să înțeleagă unde-suntem-acum și ce înseamnă să fim într-un-loc, fragmentați, împreună cu alții.

Această lucrare a început ca o colecție de interviuri cu criticul literar Frances Ferguson, psihanalistul Darian Leader, profesorul în studiile indigene Philip Morrissey și artistul Louise Druhle. Pentru A Constructed World, a părut mai potrivit să intrăm în discursurile acestor academicieni și specialiști, mai puțin cunoscuți, în teoria feministă, munca psihanalitică, cultura indigenă și rețelele interconectate, mai degrabă decât în discursurile unor comentatori bine-cunoscuți și recunoscuți și a unor materiale deja publicate. În consecință, ceea ce este generat este un fel de cunoaștere vie care poate fi întâlnită fără a fi consumată sau stăpânită, cunoștințe care pot fi împărtășite cu privitorul, înainte de a fi pe deplin înțelese, astfel încât să putem ocupa mai mult acest spațiu al necunoașterii încă (împreună). În acest sens, această expoziție funcționează ca un scenariu sau ceea ce francezii numesc un partition.

//

A Constructed World produce expoziții, spectacole și evenimente. Proiectele lor se referă la formulele de adresare și de politețe, precum și la posibilitatea traducerii și transmiterii dintr-un context în altul. Performance-urile lor includ vorbire, conversație, texte filosofice, muzică, cântece, invitând colaborarea altor artiști, scriitori, muzicieni și interpreți, non-performeri și non-muzicieni. Lucrările lor au fost expuse de către centre de artă, muzee și organizații private, având expoziții la Centrul Australian de Artă Contemporană, Melbourne, Muzeul de Artă Contemporană CAPC, Bordeaux, Muzeul Ian Potter, Universitatea din Melbourne și Villa Croce Muzeul de Artă Contemporană, Genova. Proiectul lor întins pe 14 ani, Explaining contemporary art to live eel, a fost comandat de către Villa Arson, Centrul pentru Artă Contemporană, Nisa, La Panacea, Centrul pentru Cultura Contemporană, Montpellier, Muzeul CAPC, Bordeaux și CNEAI, Pantin, Paris.

//

Marie Gautier este curator și director artistic al Salon de Montrouge, Paris. A început colaborarea cu curatorul liber Ami Barak din 2011. O fostă studentă a Ecole de Louvre, Marie a luat parte la producerea a numeroase expoziții în Franța și în străinătate. Ea coordonează, de asemenea, proiecte artistice și organizează producerea de diverse programe cu colecționari și artiști.

SPAȚIU INTACT
Centrul de Interes, strada Fabricii de Chibrituri, nr. 9, etaj 4, Cluj
[email protected]www.spatiuintact.ro