Între evenimentele speciale organizate în perioada de desfășurare a Festivalului Național de Teatru se numără și cele dedicate centenarului Ingmar Bergman, serbat în întreaga Europă.

Pentru a marca 100 de ani de la nașterea celebrului regizor suedez, Festivalul Național de Teatru programează în ziua de 25 octombrie două evenimente speciale: spectacolul de teatru „Persona”, pus în scenă de Peter Kerek la Teatrul „unteatru” – inspirat din opera marelui cineast și un cine-concert cu proiecție de film mut, reunite sub titlul „Bergman.100”.

Ingmar Bergman este considerat mai ales ca fiind unul dintre cei mai influenți regizori de film ai celei de-a doua jumătăți a secolului XX, însă puțină lume cunoaște atracția lui pentru teatru și cariera sa dedicată scenei. În teatru își găsește refugiul la 19 ani, când își abandonează studiile și fuge de acasă, plecând în turneu cu „Tatăl” de August Strindberg. Scena îi va oferi în tinerețe posibilitatea de a-și încerca harul actoricesc, apoi la vârsta de doar 26 de ani va prelua direcția Teatrului de Stat din Helsingborg, iar mai târziu, în anii maturității, Ingmar Bergman va deveni directorul Teatrului Regal de Stat din Stockholm (1963-1967).

Pasiunea sa pentru teatru se poate simți și în unul dintre cele mai faimoase filme create de marele cineast: „Persona” (1966), avându-le ca protagoniste pe actrițele Bibi Andersson și Liv Ullmann, are teme și abordări vădit apropiate textului dramatic „Cea mai puternică” semnat de August Strindberg.

În Persona (…) am mers atât de departe cât am putut merge.” – mărturisea Ingmar Bergmanîn anii ’80, adăugând: “Cu diferite ocazii, am spus că Persona mi-a salvat viața și asta nu este o exagerare. Dacă nu aș fi avut curajul de a face acest film, aș fi fost probabil total devastat. Un lucru semnificativ: pentru prima dată nu mi-a păsat dacă rezultatul va fi sau nu un succes comercial.”

Iată de ce inițiativa regizorului Peter Kerek de a imagina în 2018, la unteatru, o versiune scenică a peliculei „Persona”, devine cu atât mai incitantă și poate oferi un necesar moment de meditație artistică și de confluență a artelor.

Spectacolul „PERSONA”, în interpretarea actrițelor Alina Berzunţeanu și Emilia Bebu, este realizat cu sprijinul Ambasadei Suediei din București / We are basca și este programat în cadrul Festivalului Național de Teatru joi, 25 octombrie, de la ora 20.00, pe scena teatrului unteatru (str. Sfinții Apostoli, nr.44).

„Spectacolul nostru Persona nu s-a născut din intenţia de a omagia. Nu ne-am propus să ne lăudăm cu Bergman, să-l arborăm cu mândrie ca pe un drapel pentru că aşa o cere calendarul. Cu toate acestea, ne înscriem cu toată convingerea şi forţa în rândul evenimentelor centenarbergmaniene, pentru că Bergman trebuie să rămână în centrul atenţiei culturale, oriunde filmul şi teatrul pretind că ar avea ceva de spus. Cred că cea mai puternică moștenire pe care ne-o lasă Bergman este cea legată de fantomatica noastră lume interioară. O lume pe care rareori reușim s-o formulăm în cuvinte, o lume învăluită în secrete, în care totul devine posibil.” (Peter Kerek)

Cel de-al doilea eveniment „Bergman.100” din cadrul Festivalului Național de Teatru este un Cine-concert care va avea loc în aceeași zi dedicată regizorului suedez – 25 octombrie, în sala Cinetic a HUB-ului FNT, începând cu ora 18:00. Este vorba de proiecţia filmului mut Körkarlen / Căruța Fantomă (Suedia, 1921), creat de un alt mare regizor de film scandinav: Victor Sjöström. Proiecția va fi acompaniată de un sound-design live creat de grupul Foley’Ala (București-Bruxelles), iar traducerea va fi asigurată de criticul de film Irina Margareta Nistor, invitat special al FNT.

Körkarlen este un film-cult, considerat unul dintre reperele majore din istoria cinematografiei suedeze,dar și un punct de referinţă în creaţia pentru marele ecran din toate timpurile. Filmul a avut o influenţă majoră asupra operei regizorului Ingmar Bergman, care declara în anii ’70: „Cunoscându-l pe Victor Sjöström (…) a fost, pentru mine, o experienţă formidabilă. Totul a început încă de timpuriu, cu Căruţa fantomă. Pe atunci, aveam 12 sau 13 ani. M-a impresionat profund, fiind puternic mișcat de acest film. Nu că aș fi înţeles mare lucru pe atunci, dar am fost uimit.”

Manifestările vor fi onorate de prezența la evenimente a unor invitați speciali ai Ambasadei Suediei la București și ai Festivalului Național de Teatru.