9 desene, multe semne de punctuație și cuvinte, toate închise în spațiul celor 3 pereți ai Micii Galerii a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, își așteaptă privitorii. Expoziția ”Puncte de suspensie” a artistei Adina Plugaru (curator Roxana Sava) are vernisajul luni, 22 octombrie, aducând în fața publicului o serie de lucrări realizate în perioada 2016-2018.
Mature, complexe, încărcate de emoție, diferite: toate aceste calități se regăsesc în desenele Adinei Plugaru, dar lista e departe de a le epuiza însușirile. Într-o eră dominată de o comunicare vizuală expeditivă, superficială, desenele reunite sub titlul ”Puncte de suspensie” reprezintă o binevenită oază de profunzime.
”Mi-am dorit un contrast între elemente clare, cu o formă determinată, ancorate, greoaie, organizate la nivel geometric, cu o utilitate practică, și elemente alunecoase, ascunse, vii, aeriene, o lume încă necunoscută, mistică.” își explică Adina intențiile. ”Elementele evoluează pe fundalul construit de numeroasele convenții sociale și morale care, deși au o formă clară, reușesc totuși să ascundă, să înșele, să creeze labirinturi în care uneori rămânem prinși, uitând cine suntem și ce simțim cu adevărat.” E rândul privitorului să găsească, în fiecare lucrare, propriile interpretari, emoții, povești, să-și proiecteze experiențele personale pentru a se îmbogăți cu sens și simțire.
Textul integrat în expoziție ne amintește de importanța nuanțelor pe care le putem da comunicării. Contextul oferit de cuvintele scrise subliniază fragilitatea sensului: un alt semn de punctuație, într-un alt loc, poate rescrie parțial sau total mesajul pe care-l vrei transmiți. Un ”reminder” cu atât mai necesar în deceniul comunicării confuze, haotice și riscante.
Adina Plugaru este absolventă (2008) a Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universității de Arte din București, secția pictura, clasa profesorului universitar Ştefan Câlția, cu o lucrare de licență intitulată “De la fontă la catifea”. În 2009 a absolvit cursurile de masterat în cadrul aceleiași universități. Între anii 2007 si 2009 este preparator în cadrul Universităţii Naționale de Artă Bucureşti, catedra pictură, a profesorului universitar Ștefan Câlția, iar între 2010 și 2012 a fost bursier Nicolae Iorga al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Din 2010 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
Expoziţia va fi deschisă până pe 22 noiembrie 2018.
Intrarea este liberă.
Recent Comments