Centrul Cultural “Pannon Ház” din Pécs, Ungaria, a găzduit Expoziţia de pictură “Mondo Cane” a pictorului clujean Emil Dobriban, în perioada 30.VIII – 19.IX. 2018.
Organizator Dr. Bokor Béla, preşedintele “Fundaţiei pentru Maghiarii de pretutindeni” din Pécs, Ungaria. A prezentat Dr. Nyilas Márta, Prof. Universitar, Facultatea de arte vizuale, Universitatea din Pécs, Ungaria.
Au fost expuse 22 de picturi şi o instalaţie tridimensională. Pe lângă câteva lucrări noi expuse în premieră, altele au mai fost expuse la expoziţia personală Mondo –Cane de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, octombrie, 2016. Sunt abordate teme diverse de la peisaj la compoziţia figurativă.
“Expoziţia Mondo Cane nu înseamnă o schimbare radicală de viziune a lui Emil Dobriban, chiar dacă la prima vedere am putea crede acest fapt. Lucrările închise, spectrale, în negru-gri, alături de cele în culori de o intensitate dusă până la limitele suportabilului continuă, de fapt, să exprime tensiuni, un dramatism prezent şi în lucrări anterioare. Doar că pericolele, nesiguranţa, violenţa au ajuns la paroxism.
Expoziţia Mondo Cane prezintă o lume în alb – negru şi gri ce-mi aminteşte de rinocerizarea lui Ionesco. De la culorile duse până la incandescenţă- care apropiau lucrările lui Dobriban de neoexpresionism şi exprimau tumultul şi neliniştile unui tânăr care începuse să se afirme în ultimii ani de dinainte de 1989 şi în primii ani de capitalism în România – a ajuns la non-culoare şi doar prin alăturarea unor picturi colorate pot apărea irizări, luminări, speranţe…” – fragment din textul <Emil Dobriban. Dincolo de aparenţe>, de Maria Zintz, Revista ARTA nr. 30/2018, pag. 60.
++++
Emil Dobriban este născut în 1958, la Reşiţa.
1988 – A absolvit ca Şef de promoţie Secţia de Pictură a Institutului de artă Ioan Andreescu din Cluj, actuala Universitate de Artă şi Design, unde în prezent este Conferenţiar Universitar. În 1989 alături de artiştii orădeni din gruparea Atelier 35 Oradea are acţiuni şi instalaţii artistice ca cea intitulată Lacul, Eminescu, ilustrată text/fotografie în Revista ARTA/1990 a UAP.
În 1990 expune la Expoziţia Aşteptare şi izbucnire a tinerilor artişti Români în Ungaria la Muzeul de artă contemporană Szombathely, Ungaria, curator Călin Dan şi Butak András, cu catalog. În 2011 participă cu pictură la Expoziţia EXPERIMENT ŞI COMUNITATE Atelier 35 la Oradea 1981–1995, la Muzeul de artă modernă, Debrecen, Ungaria,curator Angel Judit. În 1999 Profesor invitat la Europenska Akademia Stuk, Academia de Artă, Varşovia, Polonia.
Premiul naţional/ Bursa anuală pentru pictură UAP pentru tineri absolvenţi pe anul 1989, urmată de expoziţia de grup la Galeria Simeza, Bucureşti. Premiul naţional pentru pictură al Muzeului de artă Bacău, 1993, la Expoziţia Saloanele Moldovei. Premiul naţional pentru pictură Centrul Internaţional de Cultură, George Apostu Bacău 2000, Expoziţia Saloanele Moldovei. Premiul pentru pictură al WTC Bucureşti România, 2003, expoziţie naţională, preşedintele juriului Viorel Mărginean. Premiu la Concursul Naţional ARTDOOR-Big art meets nature, in 2017, oraganizator Ordinul Arhitecţilor din Romania,Târgu Mures, preşedintele juriului Mircea Cantor.
Lucrările lui pot fi văzute pe site-ul: http://emildobriban.simplesite.com/
Fotografii Enikő Dobriban-Lini
Recent Comments