Expoziția: FOTOGRAFIE

Artiști: Vasile Dorolți, Silviu Gheție și Oleg Tishkovets

Locul de desfășurare: Muzeul de Artă Contemporană, strada Tribunei nr.6

Durata: 10.10 – 4.11.2018

Vernisaj: Miercuri, 10 octombrie, orele 15:00

Curator: Robert Strebeli

În cadrul evenimentului, Vasile Dorolți este prezent cu proiectul „Oameni și Cruci”, iar Silviu Gheție și Oleg Tishkovets cu o selecție din portofoliile de autor. Lucrările artiștilor reflectă dinamica vieții maramureșene.

Fotografia a devenit un fenomen social. Progresul tehnic a permis înglobarea sistemelor de fotografiere în cele mai diverse echipamente și device-uri și a pus la îndemâna tuturor un aparat de fotografiat. Azi, milioane de oameni au mereu asupra lor un aparat de fotografiat, iar un telefon fără “cameră” este de neconceput. În consecință miliarde de fotografii documentează zilnic, mai ales în mediul virtual, viața (și opera !!!) omului modern.

Dacă tehnica  fotografică este deja la îndemâna oricui, “exprimarea” prin fotografie nu ține pasul cu progresul tehnicii. “Limbajul fotografic” (deși pare a fi la doar un click distanță) este cel mai adesea confuz, astfel că deseori “mesajul” fotografiei devine greu de perceput. Așa se face că producem miliarde de fotografii banale, anoste, neinteresante. Adesea, “pozele” nu ne plac, deci, telefonul e de vină !

Care o fi secretul pentru o fotografie reușită? O întrebare la care proiectul (Recurs la) “Fotografie” își propune să raspundă creativ. Trei genuri definitorii ale fotografiei contemporane: reportajul (Silviu Gheție); fotografia de arhitectură (Oleg Tishkovets) și eseul fotografic (Vasile Dorolți) compun pe simezele Muzeului de Artă Contemporană un discurs fotografic distilat, complementar și echilibrat. Portofoliile cuprind lucrări selectate atent și decantate cu grijă în timp, fotografii emblematice pentru cei trei autori. Expoziția se constitue astfel într-o pledoarie sensibilă pentru un Recurs la Fotografie.