Romanian Century Art Tour – Ediția XIV

Eugen Crăciun vs  Michaela Nica Crăciun vs  Daniel Crăciun

Vineri, 5 octombrie, ora 18:00 – Str. Piața Amzei, nr. 5 
– vezi locația –

În seară zilei de 5 octombrie, ca un nobil preambul, pentru care ne simțim onorați, al evenimentului Noapte Galeriilor, vă așteptăm la sediul Galeriei Alexandra’s, din strada Piața Amzei nr. 5, la o expoziție de artă cum arareori s-a organizat, în România. Artistul vizual Daniel Crăciun vine la Galerie, împreună cu mama sa – Michaela Nica Crăciun – și expune nu doar lucrările sale și ale mamei sale, ci și pe ale tatălui său, nu mai puțin celebrul Eugen Crăciun.

Eugen Crăciun este de mult o importantă voce singulară în artă plastică românească. Născut în 1922 la Piatra Neamț, devine student al Academiei de Arte Frumoase Iași, la clasa profesorului Corneliu Baba, apoi studiază la București, cu Alexandru Ciucurencu și Octav Anghelută. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, face desene și reproduceri pentru ziare și reviste, ilustrează cărti, cu expoziții personale în România și Elveția și cu lucrări la expoziții colective din peste 20 de țări. Lucrări semnate Eugen Crăciun se află în colecții de stat și particulare din România, Anglia, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Spania, Suedia, S.U.A. și s-au vândut la licitații desfășurate la Bonn (1998), Paris (2002), București (2002). 

Michaela Nica Crăciun este pictor, grafician și tapiser. Este născută la Ploiești, 19 octombrie 1934. Absolventă a Institutului de artă “Nicolae Grigorescu” din București (actuala Universitate Naționala de Artă) în 1958, la secția pictură. Prezentă cu vânzări în licitații din România (Alis, Artmark, GOldart, Monavissa, Grimberg) sau Franța (Paris), este coautoare împreună cu Daniel Crăciun a albumului monografic “Eugen Crăciun – o noua direcție în arta modernă românească” (două volume), lucrări semnate de ea se află în colecții publice și muzee din România și în colecții private din țară și din străinătate. 

Fiul său, Daniel Crăciun , elev al profesorului Teodor Moraru de la Academia de Arte „LUCEAFARUL”, are deja o maturitate care i-a permis să privească realitatea cu ochiul rațiunii, și care i-a dat putință să încerce să redea frământările sociale ale epocii sale la care nu este doar un simplu spectator ci implicit în miezul lor, în resorturile lor, în mecanismul care nu arareori distruge, călca în picioare, idealuri, valori. Titlurile lucrărilor sale vorbesc de la sine: „Lupta cu viata”, „Dezumanizarea”, „Depersonalizare – robotizare”… Așadar, artistul nu numai că-și clamează protestul față de o lume de „monstri”, însă se întreabă cum, cu ce să ne opunem acestei ofensive antiumane. Da chiar soluții – întoarcerea spre origini „arhetipale”, inițiatice, fie că acestea sunt Edenul pierdut, fie că sunt întruchipate de Iisus Mântuitorul, care se află pretutindeni. Nu exclude nici refugiul în tărâmul unde ești eliberat definitiv de suferință, în Nirvana budistă, la care ajungi prin contemplație și asceză. 

ROCAT înseamnă Romanian Century Art Tour și denumește un proiect cultural al Galeriei Alexandra’s, ce se derulează în perioada 2017-2018, dedicat Centenarului României Moderne. 

Promovăm pictori, sculptori, graficieni, scriitori, poeți, muzicieni, fotografi, cineaști, colecționari, bijutieri și fashion designeri pentru a arăta românilor că au conaționali cu care se pot mândri iar străinilor ca evoluăm ca țară europeană fără să ne pierdem filonul de spiritualitate românească. Evenimentele ROCAT au loc în Galeria Alexandra’s în prezența a 50-100 de persoane care discuta cu artiștii, asculta muzică, admiră exponatele din galerie.