Imaginea Pictură. Despre ieșirea în „realitate”
Bursa Teodor Moraru – Cinci ani

Vernisaj: 24 septembrie, ora 18:00
Expoziție: 24 septembrie – 20 octombrie 2018

Vă invităm cu drag la vernisajul expoziției Imaginea Pictură. Despre ieșirea în „realitate”, în data de 24 septembrie, începând cu ora 18:00, la sediul Galeriei Quadro, str. Samuil Micu, nr. 7. 

Expoziția aduce sub ochii publicului lucrări ale finaliștilor primelor 5 ediții ale Bursei Teodor Moraru și este curatoriată de către Diana Marincu și Székely Sebestyén.

Imaginea Pictură. Despre ieșirea în „realitate” reprezintă un amplu decupaj a ceea ce pictura tânără din România propune astăzi și oferă posibilitatea configurării unor rețele care leagă demersuri variate, din zone conceptuale și geografice diferite, cu instrumente și mize multiple.

Fie că vorbim despre pictura abstractă sau cea figurativă, despre acuarelă sau ulei pe pânză, despre colaj sau desen, experimentele tinerilor artiști au fost dublate și de o susținere teoretică solidă. Așa cum afirma artistul în memoria căruia a fost fondat această bursă, Teodor Moraru, „putem să trecem pe lângă forme, imagini și nu le vedem pentru ca nu sunt în programul nostru, nu sunt gândite; pictura trebuie, deci, gândită.” Având în minte acest aspect al tensiunii dintre realitatea imediată și limbajul plastic care o prelucrează și o fixează vizual, ne propunem o recompunere a celor cinci ani de bursă așa cum se vede în demersurile artiștilor finaliști din 2014 până astăzi.
 
Revirimentul picturii la care asistăm astăzi – sau, așa cum numea Hans Ulrich Obrist acest moment, al „urgenței” picturii din punctul de vedere al polifoniei vocilor pe care le-a adus pe scena de artă mondială – determină un larg interes pentru dezvoltarea acestui mediu de expresie și o sondare tot mai angajată a rolului pe care îl poate juca pictura în societatea actuală.
 
Expoziția se bazează pe un joc al abundenței de imagini care ne înconjoară astăzi în contrast cu mizele picturii de a-și decupa propria fâșie reflexivă și autoreflexivă în procesul de cunoaștere și de redescoperire a unor limbaje vizuale. Teodor Moraru își dezvăluia metoda de lucru ca fiind o permanentă oscilare între analiza de atelier și ieșirea în „real”, parcurgând etapele de documentare specifice explorărilor artistice ale generației din care făcea parte, pentru care laboratorul nu era nicidecum sinonim perfect cu atelierul. Laboratorul includea bineînțeles și atelierul, dar transgresa granițele acestui spațiu fizic și se lăsa contaminat de tot ceea ce realitatea impunea ca experiență și ca subiect specific.

Imaginea Pictură. Despre ieșirea în „realitate” prezintă lucrări a 15 tineri artiști, finaliști (Marius Bodea, Anca Brânzaș, Adrian Dica, David Farcaș, Camilia Filipov, Ioan Moisa, Laura Niculescu, Lucian Popăilă, Sabina Suru, Daniela Vîrlan) și câștigători ai Bursei Teodor Moraru din 2014 până în 2018: Diana Tudose (2014), Dragoș Bădiță (2015), Magda Amărioarei (2016), Norbert Filep (2017) și Andrea Tivadar (2018).
 
Inițiată în 2014, Bursa pentru pictură Teodor Moraru este acordată anual în memoria pictorului Teodor Moraru (1938 – 2011) și se adresează artiștilor cu vârsta de cel mult 35 de ani. Bursa Teodor Moraru urmărește susținerea tinerilor artiști, abordând câteva dintre nevoile indispensabile dezvoltării artistice. Astfel, bursa acordă anual un sprijin financiar cât și finanțarea unei rezidențe artistice alături de grupul Colonia 21.
 
Organizator: Asociația ARTA în dialog
Parteneri: Galeria Quadro, Fundația Societatea de Concerte, Asociația PostModernism Museum.