Sâmbătă, 1 septembrie, la ora 12:00, la Muzeul de Artă Contemporană de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu (strada Tribunei nr.6), a avut loc deschiderea expoziției intitulate Persistența Memoriei” a artistului Vasile Troian

Expoziția: Persistența Memoriei

Artist: Vasile Troian

Locul de desfășurare: Muzeul de Artă Contemporană, strada Tribunei nr.6, Sibiu.

Durata: 1.09 — 28.10.2018

Vernisaj: Sâmbătă, 1 Septembrie, orele 12:00

Curatori: dr. Alexandru Constantin Chituță, Alexandra Gălăbuț

Persistența memoriei este numele propunerii artistului Vasile Troian pentru expoziția ce are loc în luna septembrie, în spațiul dedicat expozițiilor de artă contemporană de la Muzeul Național Brukenthal.

Poate că numele celei mai faimoase picturi a lui Dali, care conține în sine metafora aspectului psihologic al timpului ne-ar induce o cheie de lectură facilă, dacă nu ar fi vorba despre un discurs plastic grav, asumat de artist, încă din anii formării sale în România.

Căci, fie că expune la București, Budapesta, Barcelona, Paris, Bonn, Beirut, Tel Aviv sau New York, Vasile Troian aduce pe simeze neliniștea profundă a memoriei universale, încărcate de o subtilă, sofisticată emoție.

Pictura sa, în care registrele abstracte și cele figurative își dispută întâietatea, generează suprafețe complexe, a căror materialitate este îndelung negociată cu sculpturalitatea.

Formele suave, decupate fragmentar din imaginarul creștin și resemnificate într-o manieră insolită, subtilele acorduri cromatice, echilibrul îndelung elaborat, între fundalurile fin cizelate și contururile ferme ale elementelor ce devin subiect de reflecție, expresia sa artistică, în general, transpune privitorul într-o stare de meditație înaltă.

Astăzi, când timpul nu mai are răbdare, persistența memoriei se cuvine a fi celebrată discret, iar expoziția artistului Vasile Troian, are capacitatea de a ne extrage din tumult și de a ne proiecta într-un spațiu metafizic, după care sufletul nostru colectiv tânjește de mult.

Text de Mădălina Mirea

August, 2018

 

http://www.vasiletroian.com/