Luni, 20 august, a avut loc conferinţa internaţională „Clădiri totalitare în memorie şi conştiinţă“ organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Platforma Europeană pentru Memorie și Conștiință (PEMC).

În cadrul conferinţei a fost analizată situația marilor închisori totalitare, astăzi abandonate, în câteva dintre țările europene, și posibilitățile prezervării lor ca situri ale conștiinței în cadrul unui efort pan-european. În cadrul conferinței au fost prezentate contribuții cu privire la utilizarea contemporană a unor clădiri totalitare simbolice într-un context democratic european.

Au avut intervenții Peter Rendek, Director Executiv PEMC, Alin Mureșan, Director General IICCMER, Alexandru Postică, Republica Moldova, Maria Axinte, Memorialul Închisoarea Pitești, Miroslav Lehký, PEMC, Daniela Martinowa, Hochenschoenhausen Berlin, Germania, Boštjan Kolarič, Study Centre for National Reconciliation, Slovenia, Martin Andreller, Estonian Institute of Historical Memory, Estonia, Bogdan Dumitrache şi Bogdan Teodorescu, Relians. Conferinţa a fost încheiată de preşedintele executiv al IICCMER, Radu Preda, care şi-a exprimat speranţa ca proiectul înfiinţării unui Muzeu al Crimelor Comunismului în Capitală să se concretizeze în viitorul apropiat.

„Măcar la anul, când marcăm 30 de ani de la căderea comunismului, să începem în mod serios să concretizăm acest proiect, care a fost, pe rând, al societăţii civile, al diverselor partide, parlamentari.Toată lumea şi l-a revendicat, dar nimeni nu a făcut ceva mai concret decât am făcut noi ca institut, în sensul că am menţinut tematica pe agenda publică, ne-am dotat cu expertiza în consecinţă, am modificat şi hotărârea de guvern care ne guvernează activitatea pentru a putea să ne ocupăm de înfiinţarea şi administrarea acestui muzeu. Aşadar, premisele sunt create, dar în lipsa unui spaţiu, noi am realizat o expoziţie foarte mare, mutată de la Iaşi la Timişoara, şi care reprezintă miezul unui viitor Muzeu al Crimelor Comunismului“.

Legat de finalizarea proiectului IICCMER, Memorialul „Închisoarea tăcerii“ Râmnicu Sărat și Centrul educațional privind comunismul din România“, Alin Mureşan a precizat că „în momentul de faţă nu sunt cele mai îmbucurătoare semnale, dar rolul nostru acesta va fi, de a funcţiona, într-un fel, ca picătura chinezească. De a insista, până când, în cele din urmă, se va face. Acesta (proiectul Râmnicu Sărat – n.r.) este doar un prim pas, pentru că ceea ce avem noi acolo este doar o replică mai mică a ceea ce trebuie să fie în Bucureşti”.

Evenimentul a fost deschis publicului larg, iar contribuţiile au fost susţinute în limba română şi engleză. Participanţii au apreciat dinamica prezentărilor, precum şi sesiunile de întrebări şi răspunsuri pe baza cărora s-au consolidat aspecte ce ţin de importanţa şi valoarea simbolică a clădirilor totalitare pentru generaţia actuală şi pentru cele viitoare.

IICCMER mulţumeşte echipei interne care a coordonat organizarea conferinţei, precum şi partenerilor internaţionali din Republica Cehă (Platforma Europeană pentru Memorie și Conștiință), cu ajutorul cărora România se află constant pe harta evenimentelor majore.

Arhiva transmisiunii live poate fi accesată AICI.

 

***

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: http://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.