Vineri, 29 iunie, de la ora 15, în Cabinetul de Cartografie al Palatului Brukenthal, va avea loc deschiderea expoziţiei “Constituirea bibliotecii Baronului Samuel von Brukenthal: cataloagele licitaţiilor de carte din perioada 1756-1796”.

Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional Brukenthal în parteneriat cu Hochmeister Restaurant & Bistro Sibiu, prin el dorindu-se asocierea tradiţiei culturale a Sibiului şi tendinţele culturale de actualitate. Cu acest prilej se va lansa şi proiectul “Hochmeister: pentru o călătorie culturală în jurul lumii”.

“Exemplu tipic de bibliotecă enciclopedică, iluministă, Biblioteca lui Samuel von Brukenthal acoperea toate cele şase domenii majore ale cunoaşterii umane, potrivit structurii din acea vreme: teologie, istorie, jurisprudenţă, ştiinţe, arte, şi beletristică. Alături de alte biblioteci din Transilvania secolului al XVIII-lea, cum ar fi cea a episcopului catolic Ignác Batthyány şi a contelui Sámuel Teleki, colecţia de aproximativ 16.000 de volume, alcătuită şi păstrată de Samuel von Brukenthal în palatul său de la Sibiu, se înscria în rândul celor mai mari din Transilvania şi, totodată, în peisajul cultural central-european. În această expoziţie, cei interesaţi “au prilejul de a afla povestea din spatele alcătuirii unei biblioteci de asemenea anvergură. Cu alte cuvinte, vor vedea cum funcţiona piaţa cărţii în vremea baronului von Brukenthal, cum şi-a îmbogăţit el biblioteca, cât a cheltuit Guvernator al Transilvaniei pe unele cărţi din colecţia sa, etc”, spun curatorii expoziţiei.