Artist clujean în șantier
– rezidență artistică –

Fabrica de Pensule invită artiștii clujeni să dezvolte un proiect sau să aprofundeze un subiect în cadrul unei rezidențe artistice în spațiul Pilot.

Pe perioada rezidenței, artistul va lucra la un proiect iar apoi va prezenta rezultatul în cadrul unui eveniment public, care poate lua forma unui artist talk, a unei prezentări, a unei expoziții sau a unei intervenții în spațiul Pilot sau în afara lui (de exemplu în Parcul Feroviarilor).

Artistul va cunoaște îndeaproape comunitatea de artiști, galeriști și lucrători culturali formată în jurul Fabricii. Pe lângă un buget de producție și onorariu, artistul va avea la dispoziție resursele centrului de artă: spațiul de proiecte Pilot, biblioteca de artă, spațiul de cowork, pavilionul din Parcul Feroviarilor, etc.

Rezidența se adresează artiștilor vizuali. Cercetarea sau lucrarea poate fi în oricare dintre următoarele medii, însă fără a se limita la: pictură, sculptură, grafică, instalație, intervenție, artă în spațiul public, video, fotografie, design, ceramică, sticlă, metal, desen animat.

Dorim prin acest proiect să încurajăm artiștii, experimentul și cercetarea, să inițiem și susținem producerea, înțelegerea și studiul artei contemporane.

Rezidența va avea loc în perioada 30 iulie – 31 august 2018.

Înscrierile se fac până la data de 16 iulie, ora 23:59, la [email protected] cu următoarele documente:

– CV sau bio;
– portofoliu conținând imagini ale lucrărilor/ proiectelor precedente;
– proiectul/ cercetarea propusă și motivația pentru alegerea acestei rezidențe (maxim 1 pagină).
______

Nu există taxă de înscriere sau limită de vârstă. Se consideră ‘clujean’ artistul care locuiește în județul Cluj.

Artistul va fi selectat pe baza motivației de a lucra în cadrul Fabricii de Pensule, a proiectului propus și a portofoliului. Sunt eligibile atât proiectele individuale, cât și proiectele propuse de grupuri de artiști.

Anunțăm numele artistului în rezidență pe 19 iulie 2018.

————

Pilot este spațiul de proiecte al Federației Fabrica de Pensule, lansat în iunie 2016. Gândit ca o platformă independentă, Pilot este dedicat experimentării de noi modele de lucru și de expunere, bazate pe procesualitatea creației artistice într-un nou cadru de referință, diferit de o galerie sau un spațiu de expunere clasic.

Prin acest proiect, Federația Fabrica de Pensule caută să ofere un context deschis și să ȋncurajeze colaborările ȋntre programe curatoriale sau proiecte artistice (individuale sau colective), abordări interdisciplinare și colaborări ȋntre artiști, curatori, performeri, operatori culturali etc. Spațiul funcționează, prin rotație, ca o platformă pentru curatori independenți, ca spațiu de rezidențe pentru artiști și pentru proiecte colaborative inițiate de artiști sau operatori culturali din domenii variate și ca laborator de cercetare artistică.

————

ȘANTIÉR s.n. 1. Loc pe care se construiește o clădire etc. și unde sunt amplasate instalațiile necesare executării acestei construcții. 2. (Fig.) Perioadă de efectuare a unei creații literare, artistice etc. [Pron. -ti-er. / < fr. chantier].]

Pentru mai multe detalii:
Henri Barbusse 59-61, Cluj
www.fabricadepensule.ro

www.fabricadepensule.ro
Facebook
Instagram