Muzeul Național Cotroceni vă invită joi, 12 iulie 2018, ora 12.00, la conferința de lansare a concursului de design: “Centenar Creativ”

Evenimentul va avea loc în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni. Proiectul propune o modalitate interesantă și îndrăzneață de valorificare a patrimoniului muzeal, prin intermediul unui concurs de design dedicat Centenarului Marii Uniri. În cadrul acestei competiții, actorii din industriile creative sunt invitați să reinterpreteze elemente de patrimoniu relevante pentru Primul Război Mondial, procesul de realizare a Marii Uniri sau elemente care au legătură cu momente şi personalităţi relevante pentru aniversarea de 100 de ani ai ţării noastre.

La conferință vor participa: Liviu Sebastian Jicman (director general Muzeul Naţional Cotroceni), Gabriel Rustoiu (director general Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia), Nicolae Pepene (manager Muzeul Judeţean de Istorie Braşov), Claudia Popa (director general creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție), Andrei Borţun (iniţiatorul Romanian Design Week şi The Institute), Anca Dragu (designerul brandului Una ca luna şi câştigător „Cotroceni Creativ”) şi Bianca-Maria Bălşan (coordonatorul proiectului).

Concursul de design de obiect „Centenar Creativ” este inițiat de Muzeul Național Cotroceni în parteneriat cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia, Complexul Muzeal “Moldova” Iaşi, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi The Institute.

„Centenar Creativ” este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, EximBank şi CEC Bank și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Vă rugăm să confirmați prezența până miercuri, 11 iulie, ora 12.00, la adresa de email [email protected] sau la numărul de telefon 021.317.31.06.

DESPRE CONCURS:
Prin concursul „Centenar Creativ“, Muzeul Național Cotroceni dorește să ofere posibilitatea creativilor să intre în dialog cu instituțiile culturale și să aducă o perspectivă nouă asupra modalităților de comunicare și de promovare a patrimoniului. Astfel, participanții își vor alege un element de patrimoniu relevant pentru tematica concursului, pe care îl vor reinterpreta și-l vor transpune într-un produs reprezentativ pentru aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Artiştii şi creativii români se pot inspira din selecţia celor cinci muzee implicate în proiect sau pot realiza vizite de documentare pentru dezvoltarea produsului.
Concursul este lansat în cadrul conferinței de presă din 12 iulie 2018. Propunerile de proiecte pot fi înscrise în perioada 12 iulie – 26 august 2018, iar câştigătorii celor 6 premii în valoare de 9.000 de lei fiecare vor fi desemnați de un juriu și anunţaţi după data de 12 septembrie. Aceștia vor realiza o serie limitată a produselor, care va fi promovată prin microexpoziţii organizate de partenerii implicaţi în proiect, în lunile octombrie și noiembrie.
Premiile sunt acordate de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului Bucureşti prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, Eximbank şi CEC Bank. 

Calendar concurs:
12 iulie – lansare concurs
12 iulie – 2 septembrie – înscrieri online, prin formularul de concurs, în pagina dedicată de pe institute.ro
3 septembrie – 12 septembrie – jurizare
12 septembrie – anunțarea câștigătorilor – anunțarea câștigătorilor
12 septembrie – 12 octombrie – perioadă de producție pentru mini seria de 60 de obiecte
octombrie – noiembrie 2018 – microexpoziții cu prototipul obiectelor câștigătoare

Mai multe detalii despre concurs în Regulament şi Brief