Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță susținerea prelegerii „Vilnius. Congruențe muzeografice”, în cadrul seriei de conferințe publice „Historia Viva”, de către dr. Mihaela Simion, arheolog și muzeograf în cadrul Secției de Arheologie Pre- și Protoistorică, Clasică, Medievală și Preventivă.

Evenimentul va avea loc joi, 14 iunie a.c., începând cu ora 11:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul la eveniment este gratuit.

Conferința își propune să aducă în atenția publicului și specialiștilor trei studii de caz, reprezentate de trei muzee cu statut diferit din capitala Lituaniei – Muzeul Național al Lituaniei, Muzeul Banilor și Muzeul Ambrei. Cele trei muzee au administratori diferiți, din punctul de vedere al finanțării demersului expozițional (Statul, Banca Națională a Lituaniei și investiție privată), istorii diferite dar și modalități deosebite de expresie muzeografică, deși se adresează aceluiași public.

Cum se adaptează o expoziție permanentă la un spațiu ce nu a fost proiectat inițial pentru a adăposti un muzeu, cum devine sau nu monumentul istoric/clădirea parte integrantă din demersul expozițional, care este rolul cercetării din spatele expunerii obiectului, cum se vede aceasta, dar mai ales ce se întâmplă acolo unde ea nu este prezentă?….toate acestea sunt doar câteva teme pe care conferința de joi le va aborda.

Documentarea în muzeele lituaniene ce fac obiectul prezentării a fost prilejuită de participarea autoarei la cea de-a 22-a ediție a Congresului Asociației Arheologilor Europeni, ce s-a desfășurat la Vilnius, în perioada 31 august – 4 septembrie 2016.