Teorie vie durațională

Concept: Adriana Gheorghe

Artiști: Alina Popa, Cosmina Moroșan, Krõõt Juurak, Lilach Livne, Susanne Grau, Florin Flueraș, Adriana Gheorghe

13  24 iunie, 2018

Deschidere: Miercuri, 13 iunie, 19:00
VARIOUS MOODS și BAD MOOD de Krõõt Juurak, două performance-uri simultane performate de curatoare și de întreaga echipă organizatoare

Odată numită ca atare, noua schimbare de paradigmă în performance (prin „migrarea dansului în muzee și galerii”), alături de formule mai mult sau mai puțin tangențiale de tip „noua schimbare de paradigmă experiențială” (Dorothea Von Hantelmann) sau „schimbarea de paradigmă socială” (Claire Bishop) conferă stabilitate unui fenomen viral care, în fapt, provoacă transformarea propriei articulări. Poate chiar „schimbarea schimbării” sau a modului de a concepe determinarea (Bruno Latour, Marten Spangberg).

Dacă, de exemplu, în locul „subiectivității” înțelese ca „performând construcția identitară”, asociem performance-ul cu noțiuni cum ar fi „conștiința” (capacitatea emergentă intra-dimensională a acesteia) sau „subconștientul” (negativul acesteia, intuiția, afectul), oare reaproximarea, astfel, a noțiunii de „performativitate” va oferi mai limpede măsura dozajului ei hibrid și straniu dintre cognitiv și zona adresată percepției și, extrapolând, dintre teorie/limbaj și timp? Astfel încât receptarea de performance devine o chestiune de neliniștire și resituare a subiectului și singura odihnă e mai puțin în activitatea de înțelegere cât într-o stare de activare afectivă și precognitivă, o jumătate de secundă înainte ca performance-ul conștiinței să înceapă.

Teoria vie durațională aduce împreună la București, timp de aproximativ două săptămâni, artiști activi în performance, cu background-uri variate (de la coregrafie, la arte vizuale, teorie și literatură) care au cel puțin două lucruri în comun: sunt greu situabili, acționează în zonele de interminare dintre domenii și aleg să lucreze asumat (și neexplicit) cu propria subiectivitate transformând-o în strategii performative care depășesc formate, domenii, „specii” (Krõõt Juurak face, literal, Performances for Pets)  într-o coregrafie largă și prelungă a propriilor conștiințe ca medii estetice. Teoria vie durațională este conștiință activată și negativul acesteia, iar discursurile sunt livrate ca prezență intensificată. Teoria vie durațională propune o accepțiune fatală a experienței estetice înțeleasă ca relație între gândire (în formele sale de manifestare, incluzând limbajul) și timp (cu formele sale vizuale de codificare).

Parte din propunere este ca artiștii invitați să-și organizeze timpul și în funcție de relația pe care practica lor performativă o are cu teoria, în toate formele ei – concept, gândire, limbaj (verbal, vizual, coregrafic sau reprezentare) sau teoria ca format (articulare despre performance și alte teorii estetice sau din orice alt domeniu). Să aleagă ce să facă vizibil și cum și ce să rămână implicit și invizibil.

Planul inițial era de a oferi strict o situare a acestei pledoarii pentru indeterminare durațională și la nivel de semnificare, sau pentru coregrafia neagră a limbajului “până când inimile chiar se opresc” (Meg Stuart) și însăși idea de performare se transformă. Și de a lansa o invitație la un quest destul de satisfăcător de a urmări straturile de reacție semantică și referențială de care abundă discursurile care traversează teoria vie durațională. Dar, apoi, am decis să particip simultan din exterior și din interior. (Adriana Gheorghe)

Program:

Săptămâna 1

Joi, 14 iunie
Alina Popa, You Are, 15:00 – 19:00, performance

Vineri, 15 iunie
Florin Flueraș, Unexperiences, 15:00 – 19:00, performance

Sâmbătă, 16 iunie
Cosmina Moroșan, Joy of Immanence, 15:00 – 19:00, lecture performance

Duminică, 17 iunie
Susanne Grau & Adriana Gheorghe, You Want It Darker, 15:00 – 19:00, performance

Săptămâna 2

Joi, 21 iunie
Florin Flueraș, Unimages, 15:00 – 18:00, performance și 18.00 – 19.00, discuție

Vineri, 22 iunie
Alina Popa, You Are, 15:00 – 19:00, performance

Sâmbătă, 23 iunie
Susanne Grau, Horizon tbc, 15:00 – 17:00, performance
Adriana Gheorghe, Spoils, 17:00 – 19:00, performance
Krõõt Juurak, VARIOUS MOODS, 15:00-19:00, performance  (performat simultan de curatoare)

Duminică, 24 iunie
Lilach Livne, Prayer for the Abstract, 15:00 – 21:00, performance-practică-rugăciune

Performance-urile și discuția vor fi în limba engleză, cu excepția prelegerii performative susținute de Cosmina Moroșan, care va fi în limbile română și engleză.

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Alina Bucur.

Salonul de proiecte
Tipografia Universul, Corpul B, Etaj 1
Ion Brezoianu 23 – 25, București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00
www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/SdeProiecte