Anamaria Hurghiș, anul II, master, arte textile-design textil – The Touch of a  Leaf  / Alexandru Daniel Smuczer, anul I, master, sculptură – Artificial

Artele textile şi Sculptura vor fi domeniile vizuale prezente în cadrul celui de-al patrulea vernisaj de pe calendarul competiţiei de proiecte expoziţionale individuale „EXPO MARATON 2018”, ediţia a VIII-a, proiect realizat de către UAD Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociaţia Universitart şi ASUAD, cu sprijinul Steelcase, Coramet şi Rembrandt Graphic Center. Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi Galeria Casa Matei vă invită marţi, 15 mai 2018, ora 19, să vizitaţi şi să votaţi expoziţiile aparţinând lui Anamaria Hurghiș, anul II, master, arte textile-design textil – The Touch of a  Leaf  şi Alexandru Daniel Smuczer, anul I, master, sculptură – Artificial.

Anamaria Hurghiş a ales frunza ca subiect al proiectului său The Touch of a  Leaf  pentru a crea o punte între design și materialele ecologice, considerând că fiecare dintre noi este dator să se apropie cât mai mult de natură. Potrivit tinerei artiste, omul contemporan apreciază tot mai puțin natura, iar integrarea acesteia în orice domeniu, chiar și cel artistic, este mai mult decât binevenită. Tehnica pe care încearcă să o promoveze face parte din conceptul EcoArt. EcoArt îndeamnă la conștientizare, stimulează dialogul, schimbă comportamentul uman față de natură și încurajează respectul pentru sistemele naturale cu care coexistăm. Masteranda foloseşte frunza ca șablon pentru pastă, jucându-se cu forma pentru a obține noi reformulări ale acesteia. Textura obţinută este interesantă și plăcută la atingere, dar în același timp și foarte fragilă. Noutatea constă în utilizarea si diversificarea broderiei, element care conferă o notă de eleganță și rafinament printr-o interpretare a elementelor identitare.

Proiectul „Artificial” semnat Alexandru Daniel Smuczer a luat naștere în urma unor serii de experimente cu plasticul în încercarea de a explora și înțelege un astfel de material.
Proiectul propune o viziune distopică asupra temei naturii, corelând-o cu ideea de artificialitate, introducând privitorul într-o lume dominată de mimesisul naturalului. În lumea contemporană tindem să înlocuim naturalul cu artificialul, pierzând de multe ori continuitatea acestor schimbări și în cele din urmă adaptându-ne la ele fără să realizăm acest lucru.

Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele lunii mai şi să decideţi câştigătorul marelui premiu.