CONVERSII

FLORENTINA OTARI

curator Adriana Oprea

4-17 mai 2018

Uniunea Artiștilor Plastici din România

Galeria Căminul Artei

Str. Biserica Enei 16

Vernisaj: 4 mai, ora 18.00

Galeria Căminul Artei are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției ”Conversii”, semnată de artista Florentina Otari și curatoriată de Adriana Oprea, care va avea loc în data de 4 mai la ora 18.00. Expoziția va fi deschisă în perioada 4-17 mai 2018.

Conversii este un termen abstract și tehnic, suficient de rece și impersonal pentru a explica ordinea conceptuală a lucrărilor artistei Florentina Otari. Fie și sub rezerva că frumusețea picturii lui Otari e de alt tip, ea o reclamă totuși drept reper interior pe Agnes Martin – un excelent model pentru o artistă la debut. Pictura Florentinei Otari este abstractă dar nu amorfă, irațională, suprarealistă (una din cele două mari forme tradiționale de pictură abstractă modernistă), ci structurată și rațională. La prima impresie aduce a sistem și algoritm, tipar repetitiv și structură periodică din matematici și geometrii. Cu greu poți rămâne dezordonat în relație cu atâta ordine vizuală.

Prin vocile marilor fondatori bărbați ai artei abstracte de la începutul secolului XX  ni se spune că, în interiorul raportului de cunoaștere și contemplare dintre subiect (sine) și obiect (realitate), acest tip de artă renunță la obiectul din lumea exterioară și de aici contopirea subiectului cu dimensiunea invizibilă, spirituală a realității. Doar că se spune mai puțin explicit că plonjând în spiritual, arta abstractă renunță într-adevăr la obiect, dar atunci ea renunță de fapt și la subiectul ei (căci exact relația de disociere și excludere reciprocă dintre sine și realitate, subiect și obiect, îndepărtase până atunci arta tradițională non-abstractă de spiritual). O mică moarte a sinelui, ca anulare a relației de exterioritate între înăuntru și înafară: pictură meditativă, budistă, spirituală, contemplativă. O pictură-medium: abstracția ca o frumoasă micro-utopie personală.