Muzeul Municipiului București vă invită să participați vineri, 20 aprilie 2018, la Palatul Suțu, la o seară dedicată istoriei și culturii albaneze, o seară specială, în cursul căreia sunt organizate două evenimente.

* Vernisajul expoziției HELLO, MY NAME IS TIRANA, organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie din Tirana, va începe la ora 18.00. https://www.facebook.com/events/196184117838611/

* Concertul „Parfum de primăvară”, cu Arlinda Morava (soprană), Andreea Ștefănescu (vioară) și Bucharest Ladies Cvintet este planificat pentru ora 19.00. https://www.facebook.com/events/362597220916336/

Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Istorie din Tirana vă invită la vernisajul expoziției HELLO, MY NAME IS TIRANA, care va avea loc vineri, 20 aprilie 2018, ora 18.00, la Palatul Suțu.

Expoziția este deschisă până duminică, 13 mai 2018.

Orașul Tirana, capitala Albaniei, a fost fondat în 1614, dar există dovezi care susțin că era un centru civic chiar mai devreme. 
Printre cele mai vechi monumente culturale care dovedesc existența sa antică se numără mozaicul din Tirana, datând din secolul I d. Hr. Mozaicul este considerat a fi podeaua unei locuințe rurale (vilă rustică). 
Apoi, avem Castelul Tirana, pe strada pietonală „Murat Toptani”. Acest castel era o stație de pe strada „Egnatia”, unde se intersectau străvechi drumuri spre părți ale Albaniei. 
Aproape de Castelul Tirana, în vechea parte istorică a orașului, se află „Sarajet e Toptanëve”, reședința uneia dintre cele mai renumite familii aristocratice ale orașului. Sarajeul a fost construit în 1537. 
Mai sus de castel, lângă strada „George Bush”, găsim o clădire construită în 1924. În această clădire, la 1 septembrie 1928, Ahmet Zogu a proclamat Albania drept o monarhie și pe el însuși rege al Albaniei. Astăzi, aici se află Academia de Științe din Albania. 
De pe scările acestei clădiri, Regele Zog și Regina Geraldine au salutat cetățenii Tiranei în ziua căsătoriei lor, la 27 aprilie 1937. 
Decizia de a transforma Tirana în centrul principal al dezvoltării politice și economice al Albaniei se datorează Congresului Național organizat la Lushnje în ianuarie 1920. După 11 februarie, Tirana, care era deja numită capitală provizorie, a fost numită, în final, capitala Albaniei de către Adunarea Constituțională în 1925.

Primul plan de reglementare al Tiranei datează din 1923. Aceștia au fost anii în care centrul Tiranei a început să ia forma pe care o cunoaștem în prezent. Bulevardul „Dëshmorët e Kombit” a fost construit în 1930. Acesta a fost inițial numit Bulevardul „Zogu I”, iar la mijlocul anilor 1940 a primit numele pe care îl are astăzi. Bulevardul de 4 km este împărțit în două segmente. Pe bulevardul „Dëshmorët e Kombit” se află complexul de ministere, construit în anii 1930, în stil italian. 
Clădirea Municipalității Tirana menține același stil. Cabinetul Primului ministru al Albaniei a fost proiectat și construit de arhitectul italian Gherardo Bosio. Același arhitect a proiectat și a construit clădirile care astăzi adăpostesc Rectoratul Universității din Tirana, Universitatea Politehnică și Universitatea de Arte. Piața dintre aceste clădiri se numește Piața Maica Tereza – sfânta albaneză.

Orașul Tirana este completat de piața centrală, numită după eroul național al Albaniei, Skanderbeg. Renumiții arhitecți italieni, Florestano de Fausto și Armando Brazini, au proiectat, de asemenea, acest pătrat. Monumentul lui Scanderbeg, opera sculptorului albanez Odhise Paskali, a fost inaugurat în 1968 cu ocazia aniversării a 500 de ani de la moartea eroului național. 
În jurul acestei piețe se află mai importante instituții culturale și financiare: Muzeul Național de Istorie, Teatrul de Operă și Balet și Banca Albaniei. 
Teatrul de Operă și Balet a fost inaugurat în 1966. Proiectul inițial de construire a Băncii Albaniei datează din 1927. Proiectul a fost realizat în 1936 de către Vittorio Ballio Morpurgo, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți italieni din anii 1930-1940. Şantierul a început în februarie 1937, iar Banca a fost inaugurată la 30 octombrie 1938. Dimensiunea sa, elementele sale artistice, diferitele sculpturi dispuse pe o suprafață plană și, în special, mozaicul din holul principal conferă clădirii o semnificație extraordinară.

Unul dintre principalele repere din centrul orașului Tirana este Turnul cu Ceas, care are 35 de metri înălțime. În 1970, Turnul cu Ceas era cea mai înaltă clădire din Tirana. Turnul face parte din stema municipalității Tirana.