Un secol de creație artistică. 1918-2018 (I)
„Peisaj”
4 – 29 aprilie 2018

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 4 – 29 aprilie 2018, expoziţia cu lucrări din patrimoniu: „Un secol de creație artistică. 1918-2018 (I). Peisaj”, curatoriată de muzeograful Iakob Attila.

Anul 1918 a reprezentat pentru societatea din România un moment de cotitură, marcat de tristețe și de bucurie în același timp. Se încheiase un război care a schimbat fața Europei și a societății europene. Din cenușa lumii prăbușite a renăscut speranța și oportunitatea pe care a fost clădită dezvoltarea politică, socială și culturală a românilor. În acest cadru complex, un element important a fost jucat de artiști și de creațiile lor care nu numai au stabilit canoane artistice sau culturale, ci au contribuit la construcția organică a statului și a societății din România secolului XX. Rolul lor, de multe ori, nu se rezuma doar la producția artistică, ci au reprezentat coloana vertebrală și puntea de legătură dintre cultura din spațiul românesc și cel european. Moștenirea lăsată în urmă de acești artiști este un element important al patrimoniului cultural național, ocrotirea și promovarea acesteia reprezintă un imperativ pentru secolul XXI și pentru anul 2018. 

Expoziția de față dorește să scoată în evidență o parte a contribuției elitei artistice care a participat intens la consolidarea culturală a României din ultimii 100 de ani. Artiștii, a căror creații sunt expuse pe simezele acestor săli, au reprezentat și reprezintă în momentul de față nu numai vertebre ale identității naționale, ci și maeștrii ai artei moderne.