Venisaj „NU ATINGEȚI” în Focus Atelier #4

Marți, 27 martie 2018, la ora 19:00 are loc vernisajul Expoziției „NU ATINGEȚI”. Evenimentul va avea loc la Casa Tranzit în Cluj, iar expoziția va putea fi văzută de către public în perioada 28 martie – 1 aprilie între orele 11:00-18:00.

Expoziția este rezultatul rezidenței Focus Atelier acordate artistei Alex Bodea. În cadrul rezidenței, Alex Bodea a coordonat atelierul „Fact Finding: Procese investigative în spațiul urban” iar lucrările văzute sunt creațiile participanților la acest atelier. Cu ocazia vernisajului participanții își vor prezenta munca și experiența atelierului iar Alex va prezenta metoda „fact finding” și a galeriei The Fact Finder pe care o curatoriază în Berlin.

Timp de șase zile, participanții la atelier au accesat diferite zone și contexte ale Clujului: instituții, spații publice, culisele diferitelor locuri de muncă. Fie că este vorba de rutina străzii care se arată mult mai bogată la o observație atentă, fie de partea nevăzută a Grădinii Botanice, de raftul cu cele mai vechi cărți ale Bibliotecii Universitare, de rimtul fabricii Clujana sau a Tipografiei IDEA, de realitățile din căminul de bătrâni Casa Teodora și energia tânără a echipei de fotbal feminin Olimpia, participanții au cules detalii, au făcut observații și au meditat asupra ceea ce au văzut, fiecare aducând un punct de vedere unic.

Atâtea priviri, atâtea perspective.

Atelierul a funcționat în logica producției artistice mixed-media, fiecare participant având libertatea de a experimenta cu mediul său artistic de preferință; astfel, expoziția înglobează de la elemente fotografice și video, până la scurte texte, clipuri audio și desene.

Atelierul „Fact Finding: Procese investigative în spațiul urban” face parte din platforma Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca. A patra ediția Focus Atelier (FA) se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară. Ediția va conexa patru rezidențe pe domeniile: desen documentar și arte mixed-media; jurnalism și receptare mass-media și teatru documentar, alături de invitați ca Alexandra Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari sau Sânziana Koeing. Punctul forte al rezidențelor noastre îl constituie crearea unui grup de lucru format din cercetători și artiști emergenți care lucrează cot la cot cu invitații, pe temele propuse de aceștia, pentru realizarea de evenimente culturale noi, la care devin co-autori. Focus Atelier este un real demers pedagogic ce facilitează întâlnirea și lucrul practic între profesioniști cu experiență, artiști tineri și cercetători în științele umaniste. Detalii despre întregul program se pot găsi pe site-ul www.focusatelier.ro.

Ediția a IVa Focus Atelier este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.