Liviu Stoicoviciu/ Pentagon/Pentagramă/23 martie – 14 aprilie

Vernisaj: vineri, 23 martie, ora 19.00

 

Expoziția Pentagon/Pentagramă a artistului vizual Liviu Stoicoviciu, o inedită introspecţie care are ca temă explorarea din punct de vedere estetic a relaţiei pentagonului, pentagramei şi secţiunii de aur este găzduită în perioada 23 martie-14 aprilie la galeria Galateca. 

Liviu Stoicoviciu a creat un univers personal care are ca punct de plecare cercetarea şi dezvoltarea pe parcursul a patru decenii, a unei relaţii matematice mai puţin explorate, regăsită în  căutarea subiectivă a frumuseţii obiective.  

Expoziţia prezintă într-o manieră de laborator de cercetare, fiecare etapă a parcursului, de la schiţe, desene, până la construcţia în spaţiu a unui obiect sculptural ce reprezintă însăşi manifestarea spaţială a secţiunii de aur rezultată din relaţia dintre muchiile piramidei pentagonale. Chiar dacă cercetarea artistului a inclus mai multe forme geometrice, această expoziție se axează pe declinarea formei pentagonale, atât din punct de vedere estetic, cât și utilitar.

Liviu Stoicoviciu a reuşit să compună, într-o ordine firească, un întreg concept estetic, care se descoperă publicului, de la primele semne, până la complexitatea formelor actuale.

Împreună cu lucrări realizate în perioada 1992-2017, vor fi prezentate pentru prima dată, o serie de schiţe și desene de la începutul cercetării, din anii ’70. Pentagon /Pentagrama este o radiografie a parcursului artistic a lui Liviu Stoicoviciu, de la primele căutări din anii 70 până la obiectele finale realizate în ultimii ani. 

Liviu Stoicoviciu: “Fac parte dintre acei artiști care consideră secțiunea de aur că fiind omniprezentă în lumea naturală, mergând de la philotaxis (aranjamentul frunzelor pe crenguțe) până la formă galaxiilor. Totodată, consider că secțiunea de aur (Phi = 1,618) este un canon al frumuseții ideale.”

Liviu Stoicoviciu. Născut la 6 martie, la Cluj, Absolvent al Academiei de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu”, a participat în cei 50 de ani de activitate numeroase expoziții perosnale sau de grup, în țară și străinătate  

Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/161330604571531/

Parteneri: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Hellios, Artwall