Pictura îşi are izvorul în experienţe de viaţă şi de stare şi nu în ultimul rând în lectură. De asemenea conceptul expoziţiei îşi are rădăcinile şi în evenimentele tragice, întâmplate în perioada comunismului în România, înainte de 1989, când în spatele a ceea ce se lăsa să se vadă a fi, victimele (nevinovate) ale acelor idei politice, sufereau în condiţii tragice, private de orice drept şi libertate. Suferinţa surdă acumulată de aceşti oameni care au crezut în autentice valori morale şi culturale, s-a transformat cu timpul, pentru mulţi dintre ei, într-o eliberare spirituală de netăgăduit, o ascensiune într-un plan înalt, aducător de libertate interioară şi împăcare sufletească. Victimele închisorilor comuniste, ale lagărelor de muncă comuniste, luptătorii din munţi, deportaţii politic, sunt adevăraţii eroi ai anilor “50-“80 ai secolului trecut.
„Într-un fel sau altul cu toţii suntem în căutarea fericirii. Vârsta, educaţia, contexte de tot felul, istorice, sociale, ne aduc cu faţa spre fericire, visând la aceasta şi atingând-o, din când în când, sau măcar trăind cu iluzia acesteia. Grădina Edenului pare să se îndepărteze de noi din ce în ce mai mult şi să facă loc în contemporaneitate unor stări în care mulţi îşi pierd speranţa sau caută „mici fericiri” la tot pasul. Situaţia în care un om „se simte implicat, angajat”, poate deveni o cale spre fericire. ” (text preluat din catalogul expoziţiei, semnat Andreea Rus)
Istoricul de artă dr. Ana Maria Negoiţă ne explică viziunea sa asupra a ceea ce transmit picturile din seria Locuri ale fericirii expuse in noiembrie 2017 la Galeria Odeon, Bucureşti., în citatul extras din catalogul editat cu această ocazie „ Expoziția aduce în discuție diferite forme ale fericirii așa cum aceasta poate fi percepută de fiecare spectator, de fapt elementul principal, în mod paradoxal, nu sunt imaginile ci procesul pe care fiecare lucrare îl deschide. Lucrarea reprezintă un început de drum, de călătorie către camera interioară unde locuiește fericirea. Spectatorul împreună cu artista fac simultan, de fiecare dată, această călătorie spre Edenul interior. Dacă aș da o cheie de citire a expoziției mi-aș imagina fiecare spectator asemenea unui Narcis, obsedat de propria imagine a paradisului, de procesul personal de căutare a fericirii care își vede chipul reflectat în lucrare. Distorisionante, idealizate, reale, imaginative, supra sau subdimensionate toate aceste ipostaze/ chipuri pe care lucrarea le reflectă sunt stadii ale fericirii noastre interioare. ”
Andreea Rus este artist plastic, absolvent al UAD Cluj-Napoca, secția pictură și doctor în arte plastice și decorative din 2010 precum şi absolvent al UBB Cluj-Napoca, secţia chimie-fizică. A reprezentat România la diverse expoziții internationale de pictură, bienale, trienale și festivaluri de artă din Italia, Polonia, Republica Moldova, Malta, Ungaria, Slovacia, India. A deschis peste 20 de expoziții personale de pictură în țară și in afara țării și a participat la peste 90 de expoziții colective. În palmaresul artistei se regăsesc numeroase premii pentru pictură obținute la concursuri naționale și internaționale. Mai multe detalii se află pe site-ul personal al artistei www.andreearus.ro.
Recent Comments