Muzeul Municipiului București vă invită la Palatul Suțu, vineri, 9 martie 2018, la ora 18:00, să participați la proiecția filmului documentar „Pictori evrei din România Primului Război Mondial”, eveniment organizat în colaborare cu Asociația pentru educație – TEOFOR.
Primul Război Mondial a avut drept rezultat prăbuşirea unei lumi şi apariţia alteia, în care vechile generaţii nu se puteau regăsi şi adapta. Încercarea de a găsi un refugiu unde timpul să se fi oprit ca prin minune, devenise un reper imaginar.
În filmul documentar „Pictori evrei din România Primului Război Mondial” descoperim că atrocitățile și traumele colective ale acelor vremuri au fost izvorul de inspirație pentru artiștii și scriitorii prezenți pe front, care ne-au lăsat imagini frapante ale războiului, cum sunt cele din lucrările lui ISER, I. ROSS sau M.H. MAXY ori din scrierile lui Felix ADERCA, între care romanul 1916.
Arthur SEGAL (1875-1944), Marcel IANCU (1895-1984), Tristan TZARA (1895-1962), M.H. MAXY (1895-1971), Victor BRAUNER (1903-1966), Jules PERAHIM (1914-2008) şi Paul PAUN (1915-1994) au fost artişti plastici care au luat parte, în diferite etape, la ceea ce este numită, în presa de limbă română, “Avangarda românească”, care pune într-o perspectivă nouă şi perfect justificată din punct de vedere istoric şi estetic, aportul unor artişti care s-au desprins de orice îngrădire sectorială şi au propovăduit valori universale, aderând la modernism sau fiind chiar promotorii unor curente care au demolat tradiţiile artistice europene de la începutul secolului XX.
Producătorul documentarului este Affinity Studio, iar producător executiv este Mihai Vișinescu. Muzica: Petru Mărgineanu; Scenariul: Alin Boingiu; Regizor: Gabriel Coroiu; Colaboratori: Arhiva Națională de Filme, Centrul pentru Studiul Evreilor din România, Federația Comunităților Evreiești din România.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.
Recent Comments