Simona Vilău

Venus Belvedere

Galeria Új Kriterion Miercurea Ciuc

(Str. Petofi nr. 4)

22 februarie 2018 orele 18.00

30 martie 2018

Expozitia poate fi vizitatā

Marti- Vineri 13-17h

Sîmbātā 10-14h

Venus Belvedere

Venus Belvedere este o expoziție despre corpuri fragmentate, anonime, detalii anatomice transformate în obiecte, o serie “de sertar” creată fără scopul de a forma o expoziție.

Ironia, emoția, raportul feminin-masculin și unghiul de vedere diferit sunt cheia de citire a acestor vederi, în care ochiul privitorului se transformă metaforic într-un foișor “belvedere”, cu privirea ațintită înspre frumusețea corpurilor inspirate de idealul elenistic de frumusețe feminină, torsul lui Venus din Milo reinterpretat în tipuri corporale mai mult sau mai puțin idealizate.

Combinație de notație, text, imagine, sexualitate brută, simboluri psihanalitice, fragmentări/tăieri și reconstrucții, seria dedicată zeiței Venus se referă la schimbările corpului feminin, trăiri intens emoționale, narcisism, idolatrie și obsesii. Corpurile sunt un melanj de rotunjimi planturoase și energie brută, latentă, iar cadrajele și schemele compoziționale sunt împrumutate din mari opere, precum Olympia lui Edouard Manet, controversata L’Origine du Monde de Gustave Courbet, seria femeilor care se piaptănă semnate de Edgar Degas sau mutilările lui Hans Bellmer.

Fiecare lucrare este un monolog, este dedicată unei singure femei arhetipale, fără nume, surprinsă în ipostaze intime, fragile și poate frivole. Paradoxul este folosirea unei scheme compoziționale împrumutate de la mari artiști bărbați de către mine, o femeie, subiectele descrise fiind tot femei. Exercițiul de a privi corpurile prin filtrele unor bărbați și de a le reda în aceeași cheie este provocarea transmisă de această experiență.

Simona Vilău