URME

09 februarie – 01 martie, 2018

Centrul de Artă MORA

Vernisaj: 

Vineri 9 februarie 2018

ora 19.00

Manager cultural: Simona Tărtăcuţă

Artisti:  Léa Scope si  Pierre Van Hulle

Între 9 februarie şi 1 martie va avea loc la Centru de Artă MORA din Bucureşti expoziţia de artă contemporană « URME », în care doi artişti conceptuali belgieni îşi prezintă lucrările din perspectiva urmei, ca noțiune.

Văzută ca trecere peste un suport sensibil, trecere ce induce ideea de parcurs, de transformare, fie materială, virtuală, fizică, fiziologică, psihologică, emotională sau de altă natură, urma devine, la rândul ei, suport pentru imaginar şi pentru procesul mai general al readucerii aminte; fiecare lucrare este urma lăsată de procesul ei creativ.

Expoziţia URME declină această idee în diverse moduri: publicului i se oferă ocazia de a asista la interacţiuni între materialul textil, părţi ale corpului uman şi suportul video, poate examina fragmente din opere anterioare – un basorelief din bandăadezivă, o instalaţie realizată dintr-o alta, dedicată memoriei, sau elemente dintr-o lucrare care a confruntat publicul participant cu nişte fructe cusute; ca mărturie a procesului repetării, publicul constată rezultatul copierii unei capodopere, sau transpunerea acesteia în diverse medii.

Contrastele societaţii româneşti ne-au atras atentia prin diversitate: coexistenţa tradiţiei şi a modernităţii ne-au condus către reflecţia asupra trecutului, asupra urmei, ca noţiune. Permanenţa urmelor face posibilă reconectarea cu propriul trecut, cu propria istorie, pe care continuăm să o scriem, la prezent la şi viitor.” a declarat Pierre Van Hulle.

Pe parcursul expoziţiei publicul este invitat, prin joc, să participe la crearea unor lucrări colective: cei prezenţi vor avea ocazia să intre într-un „dialog brodat”, sau vor avea libertatea să-şi marcheze propria trecere, cu cerneală, pe perete. 

Léa Scope

Absolventă a École de Recherche Graphique, Léa Scope deține o diplomă în benzi desenate și ilustrație și un titlu de Master la Académie Royale des Beaux Arts din Bruxelles. În 2013 creează Léascopul, imaginat ca un laborator de experimentare transdisciplinare, care devine funcţional cu ajutorul diverselor proiecte sau personaje. Ambalate și apoi dezvelite, personajele apar și dispar. Reveleaza figuri succesive, asemenea unor caleidoscoape, care prin perpetua renaștere proiecteaza cele mai profunde vise.

În paralel cu activitatea artistică este model, animatoare și predă lecții de cusut, desen, benzi desenate și ilustrare.

Pierre Van Hulle

Dupa incheierea studiilor de cinematografie, artistul intră in contact cu artele plastice prin intermediul instalațiilor video. Esența demersului său artistic se regăsește in interogația asupra materiilor și a mediilor folosite prin abisalizare (mise en abime), prin gesturi repetitive, prin urmele lăsate pentru amintirea proceselor.

Observator al propriilor experimente, artistul se concentrează asupra efectului, privește cu atenție obiecte anodine, acte sau motive, pe care le exploatează pâna la esența, le dizolvă prin aglomerare, le deturnează de la scopul lor primar.

www.centruldeartamora.ro 
fb: centruldeartamora 
IG: @centruldeartamora 
contact@centruldeartamora.ro