„Gradual Decline” este un proiect care îi pune în dialog pe Andreea Chiricā și Rāzvan Ion, doi artiști care vorbesc despre singurătate și depresie, fiecare ilustrând, prin propria estetică, aceste trăiri.

Proiectul are trei părți, viziunea fiecărui artist despre acest „declin” și un dialog între cei doi artiști, rezultând o lucrare comună.

Depresia este o stare mentală caracterizată prin tristețe, pesimism, auto-devalorizare, anxietate etc.; acest proiect fiind despre lupta continuă a Andreei și a lui Răzvan cu aceasta. Cei doi ne spun povestea lor, ne lasă să intrăm în universul lor și să pătrundem în cele mai adânci gânduri transpuse de fiecare în limbaj vizual.

Trăim într-o lume în care stresul, oboseala, ritmul accelerat al activităților cotidiene sunt resimțite din ce în ce mai mult. Răzvan Ion, prin imaginile sale, se refugiază într-o lume calmă, dureros de liniștită, difuză, ușor confuză, dar seducătoare. Imaginile sunt făcute în timpul călătoriilor artistului, iar căutarea lui vizează găsirea unui loc de refugiu și contemplare. Artistul nu dezvăluie prea mult din povestea lui, el creează o stare care este extrem de bine redată prin imaginile surprinse, dar și prin tehnica abordată. Seria de fotografii se numește #TheEstheticOfSeduction: „Este un jurnal al seducătorului. Unde seducătorul este imaginea și cuvântul, dar plăcerea aparține Celuilalt”. (Răzvan Ion)

Andreea Chirică ne invită să luăm parte la povestea sa printr-o instalație interactivă, prin care publicul va schimba cursul poveștilor Andreei, universul ei devenind parte din universul publicului și invers. Această instalație va fi completată de un jurnal ilustrat, ținut zilnic timp de o lună, „fiind un fel de „fereastră” înăuntru, cu deschidere spre subconștient”. (Andreea Chiricā) Ilustrațiile Andreei Chirică descriu momente din viața ei de zi cu zi, gânduri, totul împachetat într-o doză de umor care a ajuns să fie caracteristică lucrărilor sale. Jurnalul ținut de Andreea poartă titlul „The Opposite Of What I See”.

„Gradual Decline” este despre două perspective diferite ale aceleiași probleme a doi artiști, care se destăinuie publicului și ne descriu o stare distructivă de melancolie, dar lucidă și rațională, nefiind victime ale propriei minți, ci ale circumstanțelor, însă cu speranța în îmbunătățirea acestora din urmă.

BIO:

Andreea Chirică este artist și ilustrator de romane grafice. A publicat primul roman grafic, „The year of the pioneer”, în 2011, cu care a participat la Comi Con New York și Barcelona. A colaborat adeseori cu revista DOR, Scena9, iar, recent, a ilustrat colecția de eseuri a lui Răzvan Exarhu. A participat la expoziția internațională ComiXConnection, a expus la MNAC, în cadrul expoziției „Shrinking Cities”, la Muzeul Bucureștiului, la Salonul European de Bandă Desenată 2016, Centrul de Artă Mora. „Home Alone”, cea de a doua ei carte, a fost selecționată pentru expoziția principală din cadrul „Romanian Design Week” și a câștigat premiul pentru ilustrație în cadrul concursului „Cele mai frumoase cărți din România”. Publică un desen pe zi, pe instagram.com/persoana_fizica.

Răzvan Ion este artist, curator și teoretician. A expus în cadrul Bucharest Biennale, Poznan Biennial, SKC Gallery – Belgrade, Muzeul Național de Artă – Cluj, ICA – Bucharest, NY Experimental Festival, InterFACES – Bangkok, Centro Cultural del Matadero – Huesca, International Photo Ljubljana, CCA Ekaterinburg, Muzeul Național de Artă – Timișoara, ICA – Budapest, New Langton – San Francisco etc. A fost profesor asociat la University of California, Berkeley; Lisbon University; Central University of New York; University of London; Sofia University; University of Kiev etc. A ținut conferințe și prelegeri în cadrul a diferite instituții de artă precum Witte de With, Rotterdam; Kunsthalle Vienna; Art in General, New York; Calouste Gulbenkian, Lisbon; Casa Encedida, Madrid etc. A publicat în diverse cărți și reviste. Prima carte de artist i-a fost publicată în anul 2004. A editat mai multe reviste și cărți, cea mai recentă fiind „Architectural Economy of a Biennial”. Este profesor la Universitatea din București, unde predă studii curatoriale și gândire critică. Recent, a fost numit curator al Bucharest Biennale 8, alături de Beral Madra.