„Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România” este un proiect produs de PostModernism Museum, compus din cercetare de antropologie artistică, istorie și istoria artei, micro-expoziție și dezbatere.
Conferința a avut loc cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2018. Prezentările celor 4 studii din cadrul conferinței din 15 ianuarie 2018, de la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, pot fi vizionate mai jos.

Proiectul „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România” urmărește să pună în context reprezentările artistice ale zilelor naționale sărbătorite în România, prin aducerea de informații istorice, sociologice, antropologice și turistice în cadrul prezentărilor de studii din partea a patru experți, din domeniile istoriei, antropologiei și istoriei artei.

Diferitele epoci istorice și politice au marcat modul în care zilele și sărbători naționale au fost celebrate, aniversate. De-a lungul ultimului secol zilele și sărbătorile naționale au cunoscut toate tipurile de schimbări: de la schimbarea datelor calendaristice, firește în corelare cu diferite momente istorice, la dispariția și apariția unor sărbători naționale, corelate cu evenimente sau personalități istorice sau doar schimbări ale coregrafiei aniversărilor.
Este importantă chestionarea fenomenului de ideologizare a zilelor și sărbătorilor naționale prin intermediul culturii vizuale.
Ziua națională a României a fost: 10 mai între 1866-1947, 23 august între 1948-1989 și 1 decembrie din 1990.

Dr. Alin Ciupală, profesor, secretar științific la Institutul de Istorie al Artei „G. Oprescu”, evaluator proiecte culturale – studiul „ Ziua națională, de la Vechiul Regat la România Mare”

Cosmin Nasui, curator, istoric de artă, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale – studiul „ 23 August în artele vizuale”

Răzvan Pârâianu, lector universitar la Universitatea Petru Maior Târgu Mureș – studiul „Ziua Victoriei, ziua eroilor poporului celebrată prin monumente de regimul comunist”

Cristian Vasile, cercetător științific la Institutul de Istorie „N. Iorga“, secretar general de redacţie al publicaţiei academice Studii şi Materiale de Istorie Contemporană – studiul „Reflectări istoriografice și reprezentări vizuale ale zilei de 1 decembrie sub regimul comunist”

///

Proiectul „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România” este produs de PostModernism Museum, beneficiind de parteneriat cu Muzeul Municipiului București și de co-finanțare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în urma unui apel public de proiecte.
Parteneri diseminare conferință: Muzeul Municipiului București, Modernism.ro, Radio România Internațional, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Cineastului Amator, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc – IICCMER, Festivalul de Film și Istorii Râșnov).

Link direct proiect și arhivă foto-video