Pornind de la maniera simplă dar fermecătoare în care Regina Maria și-a decorat interioarele reședințelor cu numeroase obiecte de artă populară, folosind fotografiile istorice și filmele de arhivă, vă invităm să participați, vineri, 26 ianuarie 2018, începând cu ora 14.00, în Casa Sfatului din Brașov la un atelier creativ inspirat din așa-numitul stil Regina Maria.

Atelierul creativ face parte din proiectul Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești, realizat de Asociația Forums împreună cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, un proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, declarat câștigător în cadrul sesiunii dedicate ZILEI CULTURII NAȚIONALE.

Invitat special în cadrul atelierului este prof. univ. dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ,,George Oprescu”.

Prof. univ. dr. Adrian Silvan Ionescu este specializat în istoria artei româneşti şi universale din secolul XIX; etnografie şi artă populară românească (icoane pe sticlă şi pe lemn, recipiente pentru praf de puşcă, ceramică); istoria costumului civil şi militar; istoria fotografiei şi a filmului.

A publicat despre Regina Maria mai multe studii și cartea Regina Maria şi America (Bucureşti, 2009), volum laureat cu Premiul „George Oprescu” al Fundaţiei  „Magazin Istoric”.

Dintre cărțile domnului Adrian Silvan Ionescu mai amintim Mişcarea artistică oficială în România secolului al XIX-lea (Bucureşti, 2008, volum laureat cu Premiul „I.C. Filitti” al Fundaţiei „Magazin Istoric”), Modă şi societate urbană în România modernă (Bucureşti, 2006, volum laureat cu Premiul „Nicolae Bălcescu” al Fundaţiei „Magazin Istoric”), Preziosi în România (Bucureşti, 2003), Învăţământul artistic românesc 1830-1892 (Bucureşti, 1999).

Este Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, cavaler al Ordinului Meritul Cultural și a fost distins de Casa Regală a României cu Ordinul ,,Coroana României” în grad de cavaler.

O prezentare despre piesele de mobilier ale reședinței Reginei Maria de la Bran va fi susținută de doamna Nicoleta Petcu, specialist în colecția de mobilier a Muzeului Național Bran.

Atelierul se adresează artiștilor și studenților selecționați de catedra de Ingineria și Designul Produselor Finite din Lemn a Facultății de Ingineria Lemnului (Universitatea Transilvania Brașov).

În cursul anului 2018, cele mai interesante propuneri vor fi incluse într-un proiect de design interior și expozițional, susținut de către Muzeul Județean de Istorie Brașov, Universitatea Transilvania și Asociația Producătorilor de Mobilă din România.

Intrarea este liberă.