UNIVERSITATEA DE ARTĂ ŞI DESIGN DIN CLUJ-NAPOCA, în parteneriat cu UNIUNEA ARTIŞTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA organizează BIENALA NAŢIONALĂ DE PLASTICĂ MICĂ VÂRSTA DE BRONZ, EDIŢIA A V-A. Vernisajul expoziției va avea loc MIERCURI, 20 DECEMBRIE, ORA 18, în Galeria Casa Matei, strada Matei Corvin, nr. 6. Expoziţia este deschisă în perioada 20 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018.

Conceptul manifestării aparține sculptorilor Radu Moraru, rector al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, şi Alexandu Păsat, director al departamentului Sculptură din cadrul aceleiași universități, şi propune un dialog viu între generațiile de artişti tineri şi maeştri consacrați.

Această ediţie aniversară aduce pe simezele Galeriei Casa Matei un număr de 62 de artişti şi are ca invitaţi 14 artişti din Polonia, cadre didactice la Academia de Artă din Wrocław. Astfel, publicul poate viziona în cadrul acestei ediţii lucrările de sculptură ale artiştilor:

Maciej Albrzykowski, Vlad Berte, Ioan Bogdan, Constantin Boşcor, Anna Bujak, Hubert Bujak, Liviu Bumbu, Elena Bobi Dumitrescu, Cristina Cucu, Aurel Cucu, Paweł Czekański, Ioan Deac – Bistrița, Cătălin Dragomir, Jacek Dworski, Mateusz Dworski, Gergely Zoltan, Gyarmathy János, Magda Grzybowska, Radu Handru, Bogdan Hojbotă, Elena Ilash, Alice Iliescu, Dan Istrate, Grażyna Jaskierska, Kiss Levente, Kolozsi Tibor, Mariusz Kosiba, Janusz Kucharski, Makkai Istvan, Florin Marin, Andrei Marina, Marcin Michalak, Ioan Mihele, Liviu Mocan, Liliana Moraru, Radu Moraru, Gheorghe Mureşan, Aurel Stâncă Olteanu, Alexandru Păsat, Cristian Pentelescu, Ana Zoe Pop, Anton Rațiu, Mircea Roman, Axenia Roşca, Ana Rus, Sànta Csaba, Maria Sicoie, Michał Staszczak, Elena Surdu Stănescu, Szabo Csongor Bela, Corneliu Tache, Ionel Tănase, Cornel Toşa, Heidi Tradnik, Axenia Roşca, Waldemar Szmatuła, Veress Gabor Hunor, Marius Vesa, Ilarion Voinea, Gheorghe Zaharia, Codruţ Zele, Aleksander Marek Zyśko.

Participanții aparțin unor generații ce depăşesc jumătate de secol, de la nume consacrate în plan național şi internațional până la tineri artişti debutanți.

 

DESCRIERE CONCEPT

Proiectul Vârsta de bronz, inițiat de secția de sculptură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, a fost prezentat publicului în sălile Muzeului de Artă din Cluj-Napoca în 2007, cu lucrări din documentarul secției realizate de studenți, lucrări ale cadrelor didactice și ale artiștilor din cele două uniuni de creație clujene.

Diversitatea stilistică a primei expuneri în această formulă s-a coagulat într-o unitate perceptivă datorată materialului ce dă titlul proiectului și constituie tema expozițiilor bienale. Rezultatul estetic a depășit simpla înșiruire a unor lucrări de sculptură și s-a constituit într-un spectacol în care vioara întâi este materia – bronz.

În urma acelei ediţii pilot s-a născut ideea evenimentului Vârsta de bronz ca expoziție bienală națională care la prima ediție din 2009 a reunit lucrările a 76 de artiști din generațiile 1937 – 1987. În cadrul ediției a doua din 2011 au fost prezentate lucrările a 96 de artiști profesioniști din generațiile 1929 – 1989. Cea de-a treia ediție, desfășurată în 2013, a reunit 79 de artiști din generațiile 1928 – 1990. Evenimentul cu numărul patru din anul 2015, a adus pe simeze lucrările a 77 de artişti din generaţiile 1928 – 1992.

Conștienți fiind de pericolele ce pândesc întreprinderea unui astfel de demers – acela de a alătura generații și concepte stilistice foarte diverse – ne-am aventurat în acest proiect dintr-o sinceră dorință de a ne întâlni pe simeze și de a pune bazele unei radiografii pe viu a sculptorilor români preocupați de această zonă a obiectului făcut din acest material tradițional al sculpturii care este bronzul.

Un număr atât de semnificativ de participanți și aproximativ 400 de lucrări (prezente în cele patru ediţii) nu poate fi de ignorat. Credem că acest gen al sculpturii își găsește un loc important între celelalte investigații și căutări ale artei contemporane și rămâne în actualitate chiar și prin exercițiul imaginativ pe care îl oferă. Ca urmare observăm de-a lungul celor 4+1 ediții ale Bienalei (trei ediții și o expoziție pilot) o raportare absolut neconvențională a tinerei generații la ceea ce pare a fi constrângerea impusă de material și tradiția autohtonă. În același timp, generația consacrată a maeștrilor se dovedește a fi de foarte mare actualitate și prospețime a viziunii artistice.

Compartimentul de Relaţii Publice, Internaţionale, Programe Culturale şi Comunitare