Mircea Roman: Anul cel plin
Marţi 12 decembrie, ora 19, vernisăm expoziţia 2*0*1*7, mult-aşteptatul solo-show la AnnArt al sculptorului Mircea Roman. Expoziţia reuneşte, în primă expunere, 15 lucrări de sculptură în lemn şi desen, într-o selecţie de autor a celor mai recente lucrări ale anului 2017.
Expoziţia 2*0*1*7 vine la o distanţă de 6 ani față de prima personală a artistului la AnnArt, in octombrie 2011. Seria aceasta ofera exercițiu de ‘temperare’ , cu dimeniuni în zona 50 – 80 cm, concizii ale obișnuitelor piese marca Roman, care depășesc adesea cinci metri. Cioplirea în lemn și închegarea în linie vibrantă de roșu se regăsesc în serie iar titlurile lucrărilor – misterioase în ciuda înșelatorului descriptiv aparent explicit – evocă citiri ale lumii în cheie de tragism și de triumf existențial. (Autoportret de duminică / Personaj cu armură interioaraă/ Piramidă asezată cuminte / Abel și Cain / Sacrificiu cu nor). Desenele sunt explorări independente, doar parțial schițe de sculptură, portrete și o unică, neobișnuită floare a soarelui. Expoziția include și o raritate: o lucrare a unui corp întreg: un Crist țintuit de perete, auster și profund uman.
Expoziția este însoţită de un text critic sub semnătura istoricului de artă Aurelia Mocanu, care notează intensitatea demersului artistic al sculptorului: “De obicei cu braţele amputate, mai nou cu aplice-cutii ca membre superioare, personajele lui Mircea Roman sunt terminale anxioase ale unor eşafodaje care ţin de umanismul rudimentar şi agresat. Turnurile figurate, înclinate ori pliate, înaintând cu bustul ca un ultim zvâcnet al frângerii, emană sentimentul solitudinii torţionate”.~
Anul 2017 este special pentru Mircea Roman, prin câştigarea Pemiului UAP pentru Sculptură; includerea, prin achiziţie, a lucrării Zid III, în Muzeul Naţional de Artă de la Craiova, precum şi prin participarea la un impresionant număr de 14 expoziţii de grup în țară şi în străinătate – inclusiv la ‘bi-laterala’ de artă contemporană Romania-Coreea, la Boreyong. Totodată, activ în sprijinul breslei, Roman a fost în 2017 unul din iniţiatorii şi organizatorii proiectului Suport, prin care s-a introdus într-un posibil circuit expoziţional încă unul din spaţiile dezafectate din cadrul Combinatului UAP, Spaţiul Turnătoria.
Mircea Roman este unul dintre cei mai importanți sculptori români contemporani. Format la Cluj în anii ’80, Roman este renumit pentru lucrările sale iconice, distinctive prin personajele hibrid-umane, arhaice și totodată moderne, și prin tehnica sa specifică de lucru în lemn și bronz. A participat la Bienala de la Veneţia în 1995 şi a avut expoziţii personale la Riverside Studios în Londra, proiecte de instalaţii urbane pe râul Tamisa sau în curtea Muzeului Ţăranului Român. Lucrările sale au fost expuse în muzee şi galerii importante de la Bucureşti la Kobe, de la Londra la Perugia şi Bochum. Laureat al Trienalei de Sculptură de la Osaka precum şi a prestigiosului Premiu Delfina, la Londra, distins în 2000 cu Ordinul Serviciul Credincios de către Preşedintele României, în 2008 cu Medalia de aur a Uniunii Artiştilor Plastici din Chişinău si cu Premiul UAP Pentru Sculptură în 2017.
Expoziţia este deschisă în perioada 12 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018. Accesul public este gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 11- 19. Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere: [email protected]
Recent Comments