Transience (Efemeritate) este un proiect fotografic de durată (4 ani+) al artistului Daniel Munteanu, realizat prin tehnica intentional camera movement (ICM), ce constă în mișcarea aparatului în diverse moduri în timpul unei expuneri mai îndelungate decât normal.

Peste 80.000 de imagini au fost realizate în acest fel, din care a rezultat o bază de date de peste 40.000, dintre care cele mai valoroase au fost selectate. „Ar fi fost aproape imposibil pe film, astfel că am lucrat pe aparatul digital. Toate culorile sunt obținute prin folosirea unor filtre speciale direct pe obiective, procesarea de culoare fiind una obișnuită iar imaginile nefiind alterate în vreun fel”, spune Daniel.

BflyW Leaves gold

Transience este încă în prima parte a publicării dar amintesc locațiile incluse în proiect: București, Barcelona, Roma, Kyoto, Paris, Veneția, Parcul Național Retezat, Arboretumul Simeria (și altele mai mici: Sibiu, Brașov, Cheile Nerei, diverse zone din natură sau alte localități mai mici). Subiectele pot cuprinde și lucrări abstracte sau arhetipuri puse în scenă de către fotograf, care de multe ori joacă și rolul de regizor („a existat o întreagă „garderobă”, confecționată în principal de mine, mama și bunica devenind croitorese” (D.M.).

Transience, fiind un proiect de lungă durată, are în vedere rezultate ramificate și diverse: diferite serii tematice de fotografii, o serie pur experimentală – se introduce conceptul de „aniphoto” (fotografie animată în loop), albume fotografice tematice, compoziții formale și mixed media și, în mod cu totul deosebit și inedit, ceea ce Daniel Munteanu numește „poeme vizuale” – o combinație organică în care fuzionează video, sound design, coloana sonoră originală realizată de mine și de către talentata și sensibila artista Iulia Em. Sper ca în viitoarele expozițiii aferente proiectului să existe și o instalație audio-video interactivă, deja planificată, ale cărei detalii le țin surpriză.

Primul poem vizual din seria Transience: „Transience – Light & Shadow (Bucharest city walk)”

Transience rezultă din zeci de mii de încercări ale artistului de a se apropia de o fotografie picturală realizată cu senzorul aparatului digital, pictură de lumină la propriu, pictură cu imaginea în sine, din urmărirea armoniei liniilor de tușă, născute din mișcare într-un cadru compozițional care trebuie decis ca având un început și un sfârșit în acea deplasare a aparatului foto;  astfel, „tușa fotografului” (acum existând o tușă și în fotografie, nu doar în pictură) poate fi întrebuințată în moduri diverse.

De ce această tehnică, ce poate ascunde ea? Țelul a fost de a aduce puțină magie lumii fotografiei directe și clare, o picătură de „dacă aceasta e o fotografie și nu o pictură?” sau „mă întreb cum a făcut asta?”, dar nu prin retușare în studio sau blur/neclaritate intenționată, nu prin pictorialismul clasic de mai demult și bineînțeles, direct din camera foto. Am dorit să aduc o mică tresărire mirată într-o lume în care aproape totul a fost deja fotografiat. Astfel, unul din scopuri a fost să fotografiez realitatea într-un mod în care nu mai pare reală, palpabilă, concretă, ci mai degrabă ca și cum totul ar fi făcut din ceață, particule elementare sau unde de lumină. O fotografie care descrie realitatea într-un fel ne-realist.” (D.M)

Pentru că unul din lucrurile standard care definesc o imagine ca fiind fotografică este faptul că este un artefact ce arată indubitabil o felie de realitate, o copie a realității, într-un fel, prin tocmai acea claritate a liniilor și a texturilor cuprinse în ea, prin detaliile ce dau asemănarea cu obiectul fotografiat –„iar eu am vrut ceva diferit dar sincer fotografic, ne-alterat, direct din camera de fotografiat, ceva care arată fantastic dar nu e un truc de Photoshop. Astfel s-a născut Transience, un proiect fantezist care prin chiar stilul imaginii în sine sugerează efemeritatea lucrurilor zugrăvite în imagini, impermanența lumii care ne înconjoară, lipsa ei de consistență, substanța de vis.” – Daniel Munteanu

Bucuresti_GhostStr

Barcelona

Facebook page Moondash Project
Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.