Reevaluarea unei creativităţi ce poate fi descifrată prin destinul şi opera lui George Löwendal – de la emigraţia din Rusia revoluţionară la completa sa integrare ca scenograf şi pictor în România postbelică.
Evenimentul organizat de Festivalul Național de Teatru (20-30 octombrie 2017) în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României și Fundația Löwendal, va avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă din București şi va evoca peregrinările dureroase ale destinului acestui emigrant cu genealogie princiară şi a progresivei lui integrări într-o cultură „de primire” – cea română prin conferința susţinută de teatrologul George Banu – „Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist” – sâmbată, 21 octombrie 2017, ora 17.00.
Născut în 1897 la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, George Löwendal ajunge în România după Primul Război Mondial printr-un accident al sorţii. Va poposi mai întâi la București (1921-1925) și se va stabili apoi, pentru mai bine de un deceniu, la Cernăuţi, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înfiinţatului Teatru Naţional. Scenografiile sale cunosc o deosebită apreciere la Cernăuţi sau la Timişoara, iar despre pictorul George Löwendal se vorbeşte ca despre unul dintre cei mai puternici artişti ai realismului românesc, pânzele sale fiind elogiate în epocă de critici de referinţă precum Ionel Jianu şi Ion Frunzetti.
George Banu (n. 22 iunie 1943, Bucureşti) este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, si un eseist de reputatie mondiala. George Banu şi-a dedicat opera critică regiei moderne şi figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc). George Banu este eseist şi profesor universitar de studii teatrale. A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste Travail theatral şi a fost redactor‑şef al revistei Arta teatrului (1981‑1988), publicată de Theatre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. Director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor în anii 1991‑2000. Ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, este în prezent preşedinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru. A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activitate. Conduce revista Alternatives theatrales şi coordonează colecţia „Le Temps du theatre” la Editura Actes Sud. A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universităţi româneşti şi europene. A predat în Statele Unite, Canada, China şi a animat evenimente teatrale în diverse capitale ale lumii.
Este membru de onoare al Academiei Române.
Eveniment facebook:
LÖWENDAL: Emigrararea și integrarea unui baron artist
In lumea personajelor lui Löwendal
14.10.2017 – 31.01.2018
Recent Comments