Teatru și francofonie la Arad

Peste câteva zile, va poposi la Arad LE GRAND TOUR DE LA FRANCOPHONIE  2017 cu ocazia celei de a 25 a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN.

Această ediție aniversară  va reuni, timp de șase zile, pe scena mare a Teatrului Clasic « Ioan Slavici », liceeni, profesori și profesioniști din domeniul teatrului. Evenimentul  se dorește a fi, în același timp,  un moment retrospectiv  și de evaluare precum și un prilej de scrutare a  viitorului teatrului licean francofon din cadrul  țărilor membre ale asociației internaționale ARTDRALA.

Aproape 400 de participanți, 9 țări reprezentate, 12  spectacole ale unor trupe din România, 10 spectacole din străinătate, 9 ore de formare în cadrul a 17 ateliere, 27 de animatori din Franța, România, Québec, Italia și  Bulgaria, un spectacol al atelierelor cu rol de evaluare, 7 sesiuni de dezbateri în jurul spectacolelor prezentate (« En coulisses, la parole aux jeunes »), un concours-spectacol dedicat dramaturgului Jean Giraudoux și textului său « La guerre de Troie n’aura pas lieu »(Războiul Troiei nu va avea loc),  un concurs de fotografii  « Au-delà du rideau » (dincolo de cortină), un spectacol de deschidere în care joacă Roxana Fânață,  (fostă « amifrană »),  cinci numere ale cotidianului festivalului « Girouette de la nuit », iată câteva date care oferă  rezumatul acestei a 25 a ediții.

Printre noutăți, să menționăm prezența, în premieră la Arad și în rețeaua ARTDRALA, a trupei Liceului Francez din Berlin, participarea,  cu statut de stagiari, a șase studenți de la Facultatea de Teatru « Arts en scène » din Lyon care vor lucra în cadrul atelierelor, prezența artistului vizual din Petroșani Ion Barbu care, pe lângă conducerea unui atelier teatru, a promis că va lăsa câteva urme desenate pentru arhiva asociației Amifran. In ceea ce privește spectacolele tinerilor, acestea privilegiază autorii francezi : Molière, Ribes, Ionesco, Visniec, Jean-Luc Lagarce, Eric Emmanuel-Schmidt, Renaude, Gruhn    dar și Gogol sau  Marin Sorescu. Trupa arădeană AMIFRAN a optat pentru textul « Jim cară molozul «  al actorului și autorului Ioan Peter-Pit. Nu vor lipsi nici creațiile colective precum cele propuse de liceenii italieni și spanioli.

Cele 17 ateliere de la această ediție propun o mare varietate de teme : mișcare scenică, expresivitate corporală, clown, improvizație, dans, marionete, cânt, scenografie, etc.  Subliniem prezența d-lui  Jean-Paul Schintu, actor, regizor și autor parizian, un apropiat al tinerei generații care a sustinut de-a lungul timpului, ateliere în cadrul rețelei Liceelor Franceze din lumea întreagă. Datorăm prezența acestuia la Arad Organizației Internaționale a Francofoniei, Antena Bucuresti, ca semn de susținere pentru Festivalul AMIFRAN.

Această ediție aniversară a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat de : Consiliul Local Arad prin Centrul Municipal de Cultură, Ministerul Tineretului și Sportului, Ambasada Franței la București, Institutul Francez din România, Centrul Cultural Județean Arad.

Nu în ultimul rând, să notăm revenirea, după o absență de opt  ani, a BRD-Groupe Société Générale, în calitate de sponsor principal.

Vă așteptăm la Teatrul Clasic « Ioan Slavici » zilnic, începând cu data de 22 octombrie, între orele 14 și 22 până joi 26 octombrie. Programul complet se găsește la : www.amifran.ro