Institutul cultural român de la Paris susţine participarea românească, în premieră, la cea de-a 6-a ediţie a Bienalei JCE – Jeune Création Européene (Bienala de Creaţie Tânără Contemporană). Orașul Cluj se alătură pentru prima dată programării Bienalei JCE, graţie iniţiativei Fundaţiei culturale Intact din Cluj-Napoca, a cărui director este pictorul Florin Stefan. Tara noastră este reprezentată de nouă artiști români, selecţionaţi de un juriu format din personalități marcante ale artei contemporane românești. Vor fi prezenţi la Montrouge cu lucrări artiștii Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Andreea Anghel, Liliana Basarab, Catalin Burcea, Irina Dumitrascu Magurean, Oana Năstăsache, Vlad Olariu și Dani Gherca.

Veniţi din Franţa, Danemarca, Letonia, România, Italia, Spania și Portugalia, 56 de tineri artiști europeni sunt reuniţi într-o bienală de artă contemporană, nomadă și internaţională ! 7 ţări, 7 comisari, 7 expoziţii creează o colaborare artistică unică în Europa !

Centrul cultural Beffroi de la Montrouge este punctul de plecare și de lansare al Bienalei JCE care, timp de doi ani, va tranzita fiecare din orașele europene partenere – Hjorring din Danemarca, Cesis din Letonia, Como din Italia, Cluj din România, Figueras din Spania, și Amarante din Portugalia, cu o serie de expoziţii inedite ale artiștilor selecţionaţi.
Așadar, Bienala JCE este concepută ca un traseu european, o descoperire transfrontalieră, de la est la vest și de la nord la sud ! Un turneu european timp de doi ani al artei contemporane, inaugurat la 11 octombrie 2017 de expoziţia de la Montrouge. Un moment privilegiat, care se vrea inovator și stimulant, de întâlniri, colaborări și dialoguri.
Expoziţia inaugurală a Bienalei va avea loc la Montrouge din 12 octombrie până la 1 noiembrie 2017.

Bienala de Creaţie Tânără Contemporană va ajunge la Cluj-Napoca în perioada noiembrie-decembrie 2018. Comisarul Bienalei JCE de la Cluj-Napoca este Florin Stefan, pictor și profesor universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, directorul galeriei de artă Spațiu Intact și directorul Fundației Culturale Intact. Florin Stefan este reprezentat în Franţa de Galeria Anne-Sarah Bénichou de la Paris. Bienala JCE de la Cluj se va desfășura la Centrul de Interes, cel mai nou și mai mare centru independent dedicat artei și culturii contemporane, coordonat de o federație de instituții artistice. Centrul de Interes înseamnă 9 galerii și spații de proiecte, 3 spații de rezidență artistică, 24 de ateliere de creație desfășurate pe o suprafață totală de 3 000 de metri pătrați.

Informaţii utile
Bienala JCE
Le Beffroi – Salle Nicole Ginoux
2 place Emile Cresp
92120 Montrouge

Vernisaj miercuri 11 octombrie 2017 la ora 18.00
Expoziţie din 12 octombrie până la 1 noiembrie 2017
Intrarea este liberă