Impresii și fotografii de Călin Hentea
Cu autobuzul 400 al companiei Lignes d’Azur, 1,5 Euro biletul, luat dintr-o stație de pe Promenade des Anglais, se poate ajunge, cam într–o oră, într-unul din cele mai fascinante locuri din Provența: satul medieval St. Paul de Vence. În vremurile medievale, mai précis între secolele X-XII, astfel de comune fortificate din piatră (numite villages perchés) au fost construite pe înălțimile unor dealuri, în jurul unor biserici, fiind înconjurate de ziduri puternice, pentru apărarea localnicilor împotriva sarazinilor. Din aceeași perioadă, pe teritoriul românesc au rămas doar niște valuri de pământ, câteva cioburi de ceramic, vârfuri de săgeți și Biserica de la Densuș, în condițiile în care strămoșii noștri trebuiau să se apere nu împotriva sarazinilor, ci a valurilor succesive de popoare migratoare, inclusiv hunii și ungurii.
Apoi, în secolul XX, fermecați de lumina provensală și de ambient, mari artiști precum Marc Chagall, Jacques Prevért, Picasso, François Léger au ales să locuiască și să lucreze în St. Paul, conferindu-i astfel o reputație mondială. Astăzi, unii spun că satul a devenit prea turistic, nu doar prin mulțimea vizitatorilor din toată lumea ce se scurge neîncetat pe străduțele pietruite, răcorite de iederă și flori, dar mai ales prin puzderia de galerii de artă, alături de care nu pot lipsi magazinele de suveniruri și cuvenitele restaurante.
O plimbare dintr-un cap în celălalt al satului, fie pe metereze, fie prin labirintul străduțelor (era să zic ulițelor, dar nu se potrivește) oferă oricărui turist surpriza unei incredibile priveliști a Mediteranei. La fiecare colț de piatră descoperi un nou mister, fotografiezi fără să te saturi și te lași cuprins de vraja inepuizabilă a locului. Uimitor cum florile, iedera, plantele reușesc să îmblânzească piatra. Chiar sub meterezele dinspre mare ale satului este cimitirul unde a fost înmormântat Chagall. În micuțul St. Paul s-a găsit loc și pentru mai multe terenuri destinate tradiționalului joc cu bile, pétanque, aproape mereu animate de jucători, deopotrivă pasionați și conviviali. De jur împrejurul dealului pe care este situat St. Paul se înșiră păduri și case ascunse printre copaci, reprezentând o întreagă colectivitate, una dintre cele în care se regăsește acea Franță profundă, cu toate particularitățile și mândriile ei regionale, departe de cosmopolitismul, adesea superficial, al marilor metropole.
Odată văzut, și musai trebuie văzut, St. Paul de Vence îți rămâne definitiv în amintire, drept unul dintre nenumăratele locuri minunate ale Franței.

St Paul vazut de sus intr-o carte postala

Pisica Mancini de la intrarea in St Paul

Incotro vor duce aceste trepte

Oare pe unde s-o iei fara sa pierzi nici un colt de strada

In St Paul nu ai nevoie de harta ca sa-l descoperi

Parca-ti vine sa plonjezi in peisaj pentru a ajunge la Mediterana

Nici o strada din St Paul nu seamana cu alta

O cismea ivita din piatra seaca

Turist in timp

Sa locuiesti si sa creezi intr-o asemenea casa

Romantic St Paul de Vence

Piatra este imbracata cu flori

Casa in care a locuit Jacques Prevert

Imblanzirea pietrei cenusii cu plante verzi

Donjonul datand din secolele XII-XIV

Verdele care da culoare pietrei

In St Paul sunt 20 de ateliere de arta plastica

Galerie Gantois

Theo Tobiasse – unul dintre artistii care au trait, creat si murit in St Paul

O galerie de arta exclusivista

Una din multele galerii de arta

Unul dintre pictorii locali

Greu de ales un soldat de plumb cand bagajul de cala trebuie sa aiba maxim 23 kg

Inevitabilele magazine de suveniruri

Piateta Grande Fontaine datand din 1850

Si porumbeii au locul lor in St Paul

Restaurantul La Petite Chapelle

Pranz in peisaj provensal

Vedere spre Franta profunda

Petanque sau Jeu de boules

Dealuri, paduri si case provensale din Franta profunda

Pe meterezele St Paul de Vence

Chiar pe metereze fiind, cred ca anuntul exagereaza pericolul
Recent Comments